Бирсент Карагарен е име, което е добре известно на пловдивските фенове. 25-годиншият асеновградчанин се завърна в родния си Локомотив през лятото и на всичкото отгоре ще поведе тима като капитан през новия сезон 2018/2019.

Фланговият играч помогна за оцеляването на предишния си тим – Дунав Русе – в елита, като вкара решителен гол в плейофа срещу Царско село. Сега обаче той се наслаждава, че след година и половина пауза отново е на „Лаута”. Според самия играч решението е било взето лесно.

„Много съм щастлив, че се завърнах у дома”, коментира Карагарен. „Всеки знае, че обичам тези хора тук, както и те ме уважават много. Обичам клуба. Радвам се, че съм тук. Имах оферти от няколко отбора , но всеки месец президентът Христо Крушарски ми звънеше и държахме връзка. Когато той каза, че иска да ме вземе, за да се завърна у дома, му отвърнах, че Локомотив винаги е на първо място и ще дойда, за да се разберем. Това се случи много бързо.”

„С повечето момчета се опознахме. Дойдоха още двама-трима нови. Трябва ни още малко време. В съблекалнята нещата са добре. Има колектив, което е най-важното в един отбор. С времето всичко ще си дойде на мястото.”

Разлика с предишния престой на Карагарен в Пловдив със сигурност ще има. Сега много повече се очаква от него да влезе в ролята на лидер предвид отсъствието на Мартин Камбуров, Веселин Марчев и Димо Бакалов – все фигури, покрай които той израсна на „Лаута”. „Да си капитан на такъв голям отбор в България мисля, че наистина е сбъдната мечта. Голяма отговорност е също така. Ще дам всичко от себе си, за да се справя. Преди имаше доста големи имена в Локомотив, сега колкото и да не са толкова много, но не се чувствам като лидер. Лидерът трябва да бъде целият отбор, а не само един или двама.”

А колкото до раздялата с Локомотив през януари 2017-а, Карагарен сподели: „Не се сърдя на никого. Явно така е трябвало да стане. Дойдоха и ми казаха тогава, че няма да се разчита на мене. Аз просто поех по другия път. Виждате, че съдбата ме върна. Не съжалявам, че отидох в Дунав, благодарен съм на всички треньори там. Както знаете, играх в Лига Европа с тях.”

Локомотив Пловдив открива кампанията с нелеко гостуване срещу ЦСКА на „Българска армия”, а Карагарен бе част от състава на „железничарите”, извоювал последната им победа в София през 2016-а. „От онзи мач си спомням, че играхме доста добре в защита и си чакахме момента. Всеки знае, че ЦСКА е сред най-добрите отбори в България. Ще ни е трудно, там се играе много тежко, но Локомотив няколко пъти го е постигал. Защо не отново?”, запита Карагарен.