Скулптурният паметник на легендата на Локомотив и българския футбол Аян Садъков е готов. Шедьовърът на скулптура Трифон Неделчев официално ще бъде открит преди дербито с Ботев във вторник.

Церемонията ще започне в 15.00 часа, а присъствито си са потвърдили футболни величия от различни поколения, кметът Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров и спортният министър Красен Кралев. Проектът е по идея на семейство Садъкови, ФК Локомотив Пловдив и Фенклуб Локомотив Пловдив, предава Марица Спорт.

Днес авторите на идеята дадоха брифинг, а в него се включиха маестро Трифон Неделчев, говорителят на фенклуба на "черно-белите“ Борис Добрев, представителят на инициативния комитет Владимир Владимиров, административният директор на Локомотив Пловдив Атанас Узунов и основният инициатор за увековечаването на легендата – Аян Садъков –младши.

Присъстващите на пресконференцията изказаха своите благодарности на всички, които са откликнали и с дарения са подкрепили реализирането на проекта, чиято главна цел да запази жив споменът за великите родни футболисти. "Инициативата получи подкрепа от локомотивската общност, но и от хора, които не са свързани с футбола. Това показва мащабността на личността на Аян Садъков.“ – подчерта Борис Добрев. Административният директор на Локомотив Пловдив Атанас Узунов пък отправи специални благодарности към Община Пловдив, за оказаното съдействие за поставянето на паметника.

"За пореден път Локомотив показа, че е специален и харизматичен клуб, в който феновете имат водеща роля. Показахме, че можем да се обединим за една добра кауза. Чувствам се изключително горд“ – заяви Аян Садъков – младши. Той не спести суперлативите си за работата на скулптора Трифон Неделчев, който понастоящем живее и работи в Германия, но покрай работата си по проекта се наложило в рамките на три месеца и половина да пътува 8-9 пъти до България. Самият майстор пък сподели, че това е било истинско предизвикателство за него, предвид краткия срок, в който е трябвало да го реализира.

Скулптурата - паметник ще бъде открита на официална церемония, която ще се състои  от 15:00 часа на 4 декември – денят на дербито на Локомотив с градския съперник Ботев. Изпратени са покани до Министерски съвет и Българския футболен съюз, а освен това всички привърженици на българския футбол също могат да присъстват на откриването.