Локомотив Пловдив излезе четвърти в класирането на Първа лига след успех у дома над един от преките конкуренти за плейофа за Лига Европа Черно море. "Железничарите" направиха пълен обрат и се поздравиха с трите точки след 2:1. 

Така те нанесоха пета поредна загуба на противника си и на практика го отказаха от евентуалните му амбиции да се бори за място в четворката. По всичко изглежда, че лютата битка ще е между "смърфовете" и Дунав, а двата отбора се изправят един срещу друг в Пловдив в следващия кръг и ще решат в пряк спор този въпрос. 

Иначе младият Николай Минков даде аванс на гостите след по-малко от една минута игра, но бързо Мартин Камбуров изравни със 187-ия си гол в елита. След почивката Дино Мартинович сътвори пълния обрат и донесе трите точки на тима си. 

Този мач започна по превъзходен начин. А именно още с първия удар в него вече беше отбелязан гол. Още в 24-та секунда "моряците" откриха чрез младия Николай Минков, който получи топката от Марек Кузма пред наказателното поле и с превъзходен фалцов удар в далечния ъгъл на вратаря откри резултата. 

Но бързо домакините овладяха инициативата и тръгнаха напред в търсене на изравняването. Мартин Камбуров стреля опасно от пряк свободен удар, но Емил Михайлов изби. "Железничарите" имаха още няколко възможности, но не бяха точни. 

Но натискът им даде резултат в 18-та минута. Тогава след едно центриране Димитър Везалов стреля към вратаря, но той изби с крак. Но топката се озова право у Мартин Камбуров във вратарското поле и той от там не прощава - 1:1. 

Това беше 187-то попадение за ветерана в родния елит и той се доближи само на седем зад третия във вечната ранглиста на голмайсторите Динко Дерменджиев. Пред него са още Наско Сираков и Петър Жеков. 

Но с това великолепно начало и тези вихрени 20-ина минути, темпото спадна. Положенията пред двете врати драстично намаляха, като все пак "черно-белите" бяха по-активни и имаха повече възможности за гол. 

Дани Кики и Мартин Камбуров пробваха удари, но без успех. За "моряците" Марек Кузма на два пъти не беше точен, а в 40-та минута много хубаво положение се откри пред Пламен Николов след корнер, но той с глава стреля малко над вратата. 

В крайна сметка повече попадения преди почивката не паднаха и развръзката остана за второто полувреме. А то започна доста по-лежерно, поне в сравнение с първото. Чистите положения бяха малко, а когато ги имаше, двете защити бяха на местата си. 

Най-чистата възможност в тези минути се откри пред Локо. В 54-та минута една топка рикошира в Мартин Камбуров и стигна до непокрития Димо Бакалов. Той си извоюва хубава позиция за стрелба, но незнайно защо реши да извежда с едно докосване Дани Кики. Това беше грешно решение, а впоследствие изстрелът на Кики беше от малък ъгъл и вратарят изби. 

След това играта продължи да е равностойна и да няма чисти ситуации. Домакините по-усилено търсеха попадението, но опитите им да преодолеят Емил Михайлов бяха крайно неточни и на практика вратарят не беше затруднен сериозно. 

Един от редките шансове за гостите дойде в 68-та минута, когато Борислав Балджийски стреля от границата на наказателното поле, но вратарят улови. Веднага след това Пауло Серджо можеше да се разпише за Локо, но без успех. 

И така, сякаш от нищото, се стигна до пълния обрат. В 69-та минута Димо Бакалов направи поредния си пробив по фланга и нахлу в наказателното поле. Той хитро свърна около точката на дузпата, където непокрит беше Дино Мартинович и той с удар в незащитения ъгъл на вратаря направи 2:1. 

Гостите бяха доста безидейни в предни позиции в този момент. И за малко да бъдат наказани още веднъж четвърт час преди края след грешка на Пламен Николов, който остави Димо Бакалов непокрит във вратарското поле, след като пропусна зад гърба си центриране от фланга. Но Бакалов не успя да се разпише от 3-4 метра и стреля в аут. 

В крайна сметка до завършека на двубоя кой знае колко интересни ситуации нямаше, така че Локомотив ликуваше и продължава да мечтае за квота в Лига Европа. За да се стигне до такава, ще трябва да се мине през плейоф с представителя на долната половина, но все пак до края на сезона има още два кръга. Черно море пък на практика се отказа от битката. 

Ето и съставите на двата отбора: 

Локомотив Пловдив: Илко Пиргов, Иван Горанов, Кирил Котев, Димитър Везалов, Пламен Крумов, Ванчо Траянов, Веселин Марчев, Димо Бакалов, Дани Кики, Парвиз Умарбаев, Мартин Камбуров;

Резерви: Ясин Ел Харуби, Александър Тунчев, Стефан Йевтоски, Пауло Серджо, Дино Мартинович, Мигел Анхел Луке;

Черно море: Емил Михайлов, Пламен Николов, Мартин Костадинов, Филип Хлупик, Стефан Станчев, Ондрей Сукуп, Даниел Георгиев, Георги Илиев, Николай Минков, Валентин Йосков, Марек Кузма;

Резерви: Войтех Шром, Илиан Илиев-младши, Тодор Паланков, Борислав Балджийски, Хосе Лопес, Иван Коконов, Емил Янчев.