През уикенда Локомотив Пловдив победи Витоша Бистрица с 2:1 в 13-ия кръг на Първа лига, за да затвърди позицията си в топ 6 на класирането. За пореден път пловдивчани демонстрираха невероятното си умение да се възползват от неголемия брой ситуации, до които стигат.

Самият наставник на бистричани Росен Кирилов отчете, че като нищо неговият тим е можел да се оттегли на почивка с аванс от 2:0. Фактите обаче бяха, че на полувремето Локо Пд беше тимът с подобна преднина. „Железничарите” действително изнесоха урок на съперника си колко важна ефективността пред гола в съвременната игра.

Това не се случва за първи път през сезона. В началото на септември по подобен начин Локомотив стигна до звучен успех 1:0 над Лудогорец, когато в целия мач имаше едно-единствено положение и Филип Михалевич го реализира. Около две седмици по-късно беше и домакинството срещу Левски, отново спечелено с 1:0, с което пловдивчани нанесоха първо поражение на „сините” при Славиша Стоянович. Между тези два мача се игра и градското дерби срещу Ботев, когато Димитър Илиев вкара при един от епизодичните шансове на „черно-белите”.

Със сигурност в играта на Локомотив все още може да се подобрява, но поне по отношение на точките, феновете трудно могат да имат претенции към наставника Бруно Акрапович.

При Витоша, от друга страна, се наблюдава видим отлив при резултатите. Тимът, който оцеля в елита през миналия сезон с всичко на всичко 2 победи, постигна 3 успеха в първите 5 кръга, ала в следващите 8 загуби цели 6 пъти. Тимът все пак има цели 13 точки след 13 кръга, докато на същия етап през миналата кампания активът се състоеше от скромните 2 пункта.