Прекрасният сън на Левски при Славиша Стоянович свърши. "Сините" сдадоха върха след първата си загуба от началото на сезона, дошла при гостуването на Локомотив Пловдив. "Железничарите" се пребориха за успеха с 1:0 и спряха серията от пет поредни победи на съперника. 

Анте Аралица отбеляза единственото попадение още преди да е изтекъл четвърт час от началото на двубоя, а столичани така и не намериха път към вратата на Мартин Луков до последните минути на ожесточената и здрава битка. 

ИГРАЧ НА МАЧА: Анте Аралица (Локомотив Пловдив)

Стоянович: Катастрофално първо полувреме

Бруно Акрапович разкри рецептата как се бие Левски

Анте Аралица: Победата е много важна за самочувствието ни

Така на върха излезе ЦСКА, който победи Черно море в събота, макар двата тима да са с равен актив. След два кръга двата тима излизат един срещу друг и мачът се очертава като изключително интересен и пълен с емоции. А Левски записа шести пореден мач на Лаута, без да победи. 

Мачът започна нервно, като още в началото играчите на двата тима се сдърпаха. Опасностите не бяха толкова много, а първата от тях беше в 7-та минута, когато Милош Цветкович центрира страхотно в наказателното поле, но Серджиу Буш остана под топката и не можа да стреля подобаващо, опропастявайки изгодната ситуация. 

Малко след това играчите на домакините поискаха дузпа за удар на Анте Аралица от твърде близка дистанция в лакътя на Холмар Ейолфсон, но не получиха такава. От тази ситуация обаче последва развитие и "смърфовете" поведоха. 

В 14-та минута Парвиз Умарбаев центрира страхотно от десния фланг от корнер и качи топката на главата на Анте Аралица. Неговият удар не беше много силен, но беше насочен в долния ляв ъгъл на вратата, където вратарят Мартин Полачек не можа да реагира. Така Локо поведе с първия си опасен удар в мача. 

Последваха множество нервни моменти, а головите положения секнаха. Съвсем нормално и очаквано домакините се дръпнаха назад, затвориха се максимално, а съперникът им сякаш си блъскаше главата в стена и нямаше как да създаде нещо интересно пред Мартин Луков. 

"Железничарите" дебнеха своите шансове на контраатаки, но и те бяха твърде беззъби и Полачек нямаше работа до края на полувремето. Левскарите пък продължаваха с безидейните атаки и ударите продължаваха да липсват. 

Чак в 41-та минута Давиде Мариани центрира опасно от пряк свободен удар, а около точката на дузпата изпуснат беше Холмар Ейолфсон. Исландецът обаче не успя да засече топката с крак и тази страхотна ситуация за гол беше пропиляна. До края на полувремето не се случи нищо интересно и съвсем логично домакините се оттеглиха с гол аванс. 

Началото на втората част предложи картината от първото. Левски се опитваше да атакува, но се блъскаше в бетона на "черно-белите". В редките случаи, в които можеше да се стигне до нещо опасно, Серджиу Буш проваляше усилията на съотборниците си. 

Така беше и в 53-та минута. Тогава при една бърза атака Иван Горанов центрира страхотно в наказателното поле, като румънецът беше между двама защитници и беше оставен да стреля с глава, но беше прекалено слаб и неточен и провали усилията на съотборниците си. 

"Сините" продължиха да са активни, но пък и се оголваха в отбрана, от което се възползва Бирсент Карагарен, който на два пъти нахлу до аутлинията, но подаванията му пред вратарското поле не бяха засичани от негови съотборници. 

Левскарите пък имаха два сносни удара към вратата на съперника, но Милош Цветкович и Хали Тиам не можаха да намерят целта. При изстрела си сенегалецът претендираше за дузпа заради игра с ръка на Стивън Езе, но реферът Тодоров пак подмина ситуацията. 

В 63-та минута Ейолфсон изпусна при страхотна възможност след корнер, когато стреля с гръб към вратата, а топката мина на сантиметри встрани от вратата. Малко след това пробив на Габриел Обертан доведе до подаване към Паулиньо пред вратарското поле, но ударът му беше избит от защитник. 

В 67-та минута новопоявилият се на терена Богдан Вашчук можеше да направи асистенция с първото си докосване до топката, като намери Габриел Обертан на около 9-10 метра от голлинията, но ударът му беше избит в последния момент и не се стигна до попадение от тази много чиста ситуация. 

Последва сериозен напън от страна на Левски във финалните минути, но той се отрази само в продължително задържане на топката, а завършващите удари бяха твърде слаби и неточни, когато ги имаше. Славиша Стоянович дори пусна втори нападател в лицето на Станислав Костов, но и той не направи нищо запомнящо се. 

Серджиу Буш пропусна всичко, каквото можеше да пропусне, а останалите му съотборници също не можаха да намерят пътя към целта, като най-често в такава позиция се озоваваше Паулиньо. Но гол така и не падаше. 

В 83-та минута локомотивци поискаха червен картон за Аймен Белаид за удар без топка срещу Анте Аралица, но реферът Станислав Тодоров не видя ситуацията и я подмина. И така статуквото се запази и като брой играчи, като се има предвид, че почти целият отбор на Левски висеше с жълти картони. 

До края на мача Левски напъваше, но твърде хаотично и без опасни изстрели към Луков. И това в крайна сметка му коства първата загуба от началото на сезона и сдаде първата позиция. На нея излезе ЦСКА с 19 точки, с колкото са и "сините", но е с по-добра голова разлика. Локо Пловдив пък взе пореден скалп, след тези на Лудогорец и Ботев и зарадва феновете си, а с това се изкачи и в Топ 6.  

Ето и съставите на двата отбора: 

Локомотив Пловдив: Мартин Луков, Йосип Томашевич, Асен Георгиев, Стивън Езе, Милош Петрович, Янко Ангелов, Парвизджон Умарбаев, Игор Банович, Абделрахим Нур Буна, Анте Аралица, Бирсент Карагарен;

Резерви: Павлин Евтимов, Лукас Масоеро, Октай Юсеин, Вилим Посинкович, Димитър Илиев, Дуйе Мрдеша, Елитон;

Левски: Мартин Полачек, Аймен Белаид, Иван Горанов, Холмар Ейолфсон, Давиде Мариани, Серджиу Буш, Антони Белмонт, Милош Цветкович, Хали Тиам, Жерсон Кабрал, Габриел Обертан;

Резерви: Божидар Митрев, Ивайло Найденов, Паулиньо, Богдан Вашчук, Филипе Нашименто, Давид Яблонски, Станислав Костов.