Започнал още в петък, седмият кръг в Първа лига предизвиква силни емоции във феновете на родния футбол. Къде танци, къде истински голеади белязаха развоя на мачовете, а мач преди официалното закриване на програмата равносметката е внушителна. 22 попадения бяха реализирани до момента, а това се очертава най-резултатният кръг от началото на сезона.

Но нека направим една кратка ретроспекция на събитията в хронологичен ред:

Ботев – Черно море 1:2

Пловдивчани и варненци зададоха тон за футболния маратон. „Моряците“ на Гонзо опазиха лидерската си позиция, след като подчиниха „канарчетата“. Добра тактика и умела игра в защита позволи на тима от морската ни столица да вземе трите точки, след успех с 2:1.

Марек Кузма откри резултата в 22-ата минута за радост на Гонзо, който отпразнува с любопитен танц попадението. До 35-ата минута преднината на „Морето“ бе удвоена. Орлин Старокин оформи 2:0, при какъвто резултат двата състава се оттеглиха на почивката. След нея новото попълнение на Ботев Стивън Петков, който направи официален дебют с „жълто-черната“ фланелка намали пасива на състава от града под тепетата. Това се случи в 69-ата минута, а до края играта на стадиона в Коматево се развиваше предимно пред вратата на гостите, които обаче демонстрираха висока концентрация и опазиха мрежата си от попадение.

По този начин възпитаниците на Гонзо продължават да са на върха в таблицата, вече с актив от 14 точки, с пункт повече от втория Лудогорец. Разградчани обаче са с мач по-малко. Ботев е 12-и с 4 точки, като съставът воден от Николай Киров също има една отложена среща.

Играч на мача: Атанас Зехиров

Гонзо: Важна победа срещу силен отбор

Киров: Ниска ефективност ни коства загубата


Пирин – Левски 0:3

Отмествайки поглед на югозапад, в Благоевград предстоеше една от интригуващите срещи в кръга. Местният Пирин посрещаше Левски. Гостуванията на стадион „Христо Ботев“ традиционно са от трудните за „сините“, но този път съдейки от числовото изражение на резултата, нещата изглеждаха по-различно.

След сравнително скучно първо полувреме, момчетата на Делио Роси вдигнаха оборотите през втората част и от 74-ата до 93-ата минута нанизаха три попадения. Хеттрик реализира появилият се като резерва Жуниор Мапуку, а по този начин левскарите записаха първи успех като гост за сезон 2017/18. Това се случи в юбилейния мач номер 100 под рамката за „синия“ страж Божидар Митрев.

От своя страна, съставът на Милен Радуканов продължава да търси формулата за успех у дома си, след като от началото на кампанията отборът има едно поражение и едно реми на своя стадион. „Орлетата“ не можаха да завършат в пълен състав двубоя с Левски, след като Румен Сандев бе изгонен с червен картон

Със спечелените три точки Левски събра 10 и е на петото място, с мач по-малко. Пирин е десети с пет.

Играч на мача: Жуниор Мапуку

Делио Роси реалист: Имаме още много да работим

Радуканов: Стояхме като равен с Левски


Верея – Локомотив Пловдив 1:0

Един от най-слабо резултатните мачове в кръга бе този между Верея и Локомотив Пловдив. Възпитаниците на Илиан Илиев постигнаха първи успех над „смърфовете“ в елита, след като се наложиха с 1:0. Това бе трета победа от началото на сезона за старозагорци, след успехите над Левски Етър.

Единственото попадение в срещата бе дело на Валери Домовчийски в 67-ата минута.

Старозагорци имат актив от 10 точки на четвъртото място, докато докато Локомотив е шести след две победи, две равенства и две загуби с 8 пункта.

Играч на мача: Валери Домовчийски

Илиан Илиев: Имаме уверение, че другата седмица всичко ще се нормализира

Воин Войнов: Загубата от Верея не е трагедия


ЦСКА – Витоша Бистрица 6:1

Най-много голове паднаха на стадион „Българска армия“, където ЦСКА се наложи с 6:1 над Витоша. Начало на голеадата постави Борислав Чорбаджийски още в петата минута, а в 13-ата Фернандо Каранга удвои. Обещаващата надежда на „червените“ в отбрана оформи класиката в 39-ата минута, а Тиаго Родригес (54-ата минута), Рубен Пинто (78-ата минута) и Кевин Кубемба (90-ата минута) допълниха головата шестица. За гостите почетното попадение реализира Григор Долапчиев в 61-ата минута.

„Червените“ събраха актив от 13 точки на третото място в класирането. Новакът в Първа лига е последен с 1 точка.

Играч на мача: Тиаго Родригес

Белчев: Надявам се да подичним Берое

Костадин Ангелов: Срам ме е от този мач


Славия – Етър Велико Търново 1:2

Етър записа втори пореден успех в елита. Великотърновци направиха пълен обрат срещу Славия на стадион „Славия“ в столичния квартал Овча Купел.

Стефан Велков откри за „белите“ в 16-ата минута, а в края на полувремето „виолетовите“ изравниха чрез Алиун Бадара (42-ата минута). В заключителните минути на срещата момчетата на Станислав Генчев изчакаха хитро шанса си и Иван Петков направи 2:1 в първата минута на продължението.

Етър вече натрупа 8 точки на седмата позиция, докато съставът на Златомир Загорчич е девети с пет.

Играч на мача: Христо Иванов

Загоричич: Изиграхме най-слабия си мач, откакто поех отбора

Генчев: Добър мач за нас, спечелихме заслужено


Дунав – Лудогорец 0:5

Димитър Димитров направи официален дебют, начело на Лудгорец в Първа лига с разгромна победа с 5:0 над Дунав. В Русе евроучастникът ни не се смили над „драконите“ и до почивката си осигури комфортна преднина от 3:0. Върджил Мисиджан откри резултата в 23-ата минута, а Марселиньо удвои в 37-ата, Христо Попадийн имаше малшанса да засече в собствената си мрежа, в опита си да изчисти в 41-ата минута – 3:0. След почивката Жуниор Кишада и Джоди Лукоки оформиха крайния резултат – съответно в 73-ата и в 84-ата минута.

Авторът на първото попадение в полза на шампионите Мисиджан се открои с една неспортсменска проява по време на втората част, което доведе покачване на напрежението и разправии между играчите на двата състава.

Лудогорец има 13 точки на втората позиция, като шампионите са с мач по-малко. Дунав е 11-и с 5 пункта.

Играч на мача: Върджил Мисиджан

Великов: Няма как да искаме добър резултат с такива елементарни грешки

Херо: На пръв поглед лесна победа, няма да подценим Судува


Септември – Берое

Дата: 21 август 2017 година

Час: 20.30

Място: Национален стадион „Васил Левски“.

Може да следите мача с Gong.bg, по GONG PLAY, по DIEMA SPORT и по Дарик радио.