Пловдивските на Ботев и Локомотив ще премерят сили във финала за Купата на България в сряда от 19:00 часа на Националния стадион „Васил Левски“. Засилени се очаква да бъдат мерките за сигурност на територията на столицата преди решителния сблъсък във втория по престиж турнир в страната, а подробности за организацията разказа комисар Радослав Стойнев (началник отдел при Охранителна полиция при СДВР) в специално интервю за NOVA.

„Определено има засилен интерес по отношение на предстоящата футболна среща. По предварителни данни срещата ще бъде посетена от над 15 хиляди зрители“, започна Стойнов.

„Ще гарантираме сигурността като спазваме задълженията си по Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия. Бе проведена среща с организатори и представители на двата клуба. Обсъдихме мерките за сигурност. В рамките на стадиона ще охранителна фирма, която ще се грижи за реда. Ние имаме ангажимент да осигурим резерв, който при необходимост да подпомогне служителите на охранителната фирма. Задълженията по обезпечаване на обществения ред по територията на столицата и по време на придвижването на феновете е ангажимент на МВР“.

„Имаме връзка с колегите от Областна дирекция на МВР-Пловдив, ще бъдем подпомагани от колегите от Дирекция „Жандармерия“. Уточнили сме часовете на организирано придвижване на феновете на двата отбора. Съответно на територията на столицата представителите на двата клуба са заплатили определен брой паркоместа за съответните групи, пътуващи с автобуси. В района на Александър Невски ще паркират феновете на Локомотив Пловдив. В района на булевард Драган Цанков, от отсечката Кирил Видински до Семинарията ще паркират привържениците на Ботев Пд. Умоляваме останалите фенове на двата тима, които ще пътуват самостоятелно, да паркират в близост до тези зони. Тези фенове, които пътуват самостоятелно, ние към тях нямаме ангажимент да им осигурим паркоместа. Те ще са общия ред, по общите правила, където паркират в зелена или синя зона следва да платят съответните такси, за да са сигурни, че след приключване на футболната среща няма да имат проблеми от такова естество“.

„Що се касае до влизането на стадиона, стриктно ще съблюдаваме разписание правила за достъп. Ще бъдат допускани зрители, които имат билет, и имат лична карта. Няма да се допускат фенове с опасни предмети, които могат да бъдат използвани с цел увреждане живота и здравето на останалите зрители, бутилки, стъклени бутилки, по-големи от половин литър пластмасови бутилки, наркотични вещества, други забранени вещи и предмети“, обясни комисарят, който също така обясни, че до момента няма постъпили сигнали за предстоящи организирани сбивания между феновете на двата тима.

„Определено това мероприятие е предизвикателство за нас. Голям брой фенове ще пътуват. Разчитаме на нагласата на хората, които идват да посетят спортно мероприятие и празник, да подкрепят един от двата тима, а не за саморазправа помежду си“.

„Дано сме направили правилната преценка и да сме осигурили достатъчно полицейски сили, които да осигурят обществения ред на територията на столицата, както и по време на придвижването на футболните фенове по основните артерии към столицата“, завърши комисарят.