Отборът на ЦСКА записа "дубъл" над Локомотив Пловдив в редовния сезон на Първа лига. В мач от 14-ия кръг "червените" се наложиха с 1:0 над пловдивчани на "Лаута" благодерение на миг гениалност от Кирил Десподов. Както можеше да се очаква, срещата беше изключително оспорвана, а в самия ѝ край страстите на терена също се разгоряха.

Играч на мача: Кирил Десподов

Капитанът на Локо Пд: Няма от какво да се срамуваме, поемам вината

Въпреки победата трудно може да се твърди, че столичани категорично надиграха съперника си. Чистите положения бяха много малко, а след паузата Локомотив стигна до достатъчен на брой голови възможности. Въпреки всичко "смърфовете" трябваше да преглътнат своята 6-а загуба през сезона, а техните 20 точки дотук ги оставят на 6-ото място във временното класиране.

Десподов: Дайте ни време и оставете Ел Маестро да работи!

Ел Маестро: Изиграхме умен мач, най-важна е победата

 

Акрапович: Една ситуация реши мача, имаме качества за топ 6

 

ЦСКА от своя страна натрупа 32 пункта и временно се изравни с лидера Лудогорец, но остава втори заради загубата си от "орлите" по-рано през кампанията.

Откриващите 20-ина минута на срещата определено нямат място в аналите на футболната игра. Съперниците действаха твърде предпазливо и на не много високи обороти, а планът на Локо Пд да остави инициативата на ЦСКА не сработи особено, защото противникът демонстрира много брак в играта си, а това не му позволяваше да атакува с голям брой футболисти, което би отворило чаканите от „смърфовете” шансове за контраатака.

Чак в 21-ата минута зрителите на „Лаута” видяха чисто голово положение, до голяма степен плод на колективна грешка в защитата на Локомотив. Везалов и вратаря Луков не се разбраха кой да отиграе една безадресна топка в наказателното поле, като бранителят я изрита току пред ръцете на стража. Кълбото се озова на фланга при Станислав Манолев, който моментално центрира при далечната греда. Там Мауридес връхлетя бурно Везалов с високия си отскок и от 5-6 метра стреля с глава неточно в аут. И да беше отбелязал гол бразилецът, той нямаше да бъде признат, защото реферът Стефан Апостолов сигнализира за нарушение.

В 29-ата минута пред вратата на Локомотив пак имаше леко критично ситуация. Топката беше върната назад към Луков, който трябваше да напусне пеналта, за да я отиграе. При спирането вратарят се подхлъзна, а приближаващият се срещу него Десподов ускори спринта си. За късмет на домакините Луков се изправи тъкмо навреме и с хубав финт елиминира опасността.

В 34-ата минута Мауридес получи втора изгодна възможност да стреля с глава, макар и не толкова чиста като първата. Кристиан Малинов получи топката отляво в наказателното поле и на мига изпрати удобно центриране. Мауридес мина пред Везалов и опита да намери обратния ъгъл с параболичен изстрел, който прелетя на десетина сантиметра над целта.

Най-добрият шанс за „червените” през първата част дойде три минути по-късно. Центриране на Жеферсон от пряк свободен удар предизвика лек смут в отбраната на домакините, а топката не бе извадена извън наказателното поле. Мауридес се пребори за нея и я чукна към намиращия се пред пеналта Манолев. Опитният десен бек моментално шутира по диагонала, а ако не беше атрактивното избиване с една ръка на Луков, кълбото без съмнение щеше да влети в горния десен ъгъл.

Към края на полувремето и Локомотив показа своите зъби, като за първи път успя да организира качествена контраатака. ЦСКА се беше поувлякъл да атакува, а когато в 39-ата минута загуби кълбото, Абделхаким Буна направи около 50-метро спринт, след което комбинира вляво с Вилим Посинкович. 27-годишният хърватин навлезе в наказателното поле и опита да се надиграва ек на ек срещу Манолев, който го затвори добре и блокира изстрела.

Второто полувреме стартира с лек натиск на ЦСКА, но само в рамките на минути Локо Пд отвърна с две много чисти положения. Първо в 49-ата защитата на „червените” се пропука в лявата си зона, позволявайки на Анте Аралица да нахлуе на скорост в наказателното поле. Хърватинът не се притесни от острия ъгъл и от 9-10 метра нанесе мощен диагонален шут, а Черниаускас трябваше да демонстрира светкавични рефлекси.

Само 5 минути по-късно в игра за „черно-белите” се появи Бирсент Карагарен и секунди по-късно беше изведен на голова позиция. Димитър Илиев пусна находчив пас между Бодуров и Жеферсон, който остави неговия съотборник на горе-долу същата позиция, от която Аралица стреля съвсем преди малко. Фактът, че доскорошният капитан на „смърфовете” трябваше да шутира на скорост очевидно повлия, защото топката му избяга и получилият се шут беше безкрайно неточен.

Нищо подобно обаче не може да се каже за изпълнението на Кирил Десподов в 57-ата минута, с което резултатът беше открит. ЦСКА получи пряк свободен удар на около 20-21 метра леко по диагонал спрямо вратата, а позицията беше повече от удобна за десния крак на национала. Звездата на „червените” с безупречен изстрел прехвърли стената, а топката дори срещна страничния стълб, за да се оплете в мрежата – 0:1 и 6-и гол за Десподов от началото на сезона.

Оттук нататък Локо Пд нямаше друг избор освен да промени коренно подхода си и да заиграе по-атакуващо. Играчите на Бруно Акрапович стигнаха до едно опасно меле в 71-ата минута, когато Игор Банович изсипа кълбото към точката на дузпата, а там кашата от крака и тела беше пълна. Димитър Илиев все пак стигна до позиция за изстрел от около 8-9 метра, като се оказа блокиран от защитник в червен екип.

Три минути по-късно домакините отново се възползваха от статично положение. Бирсент Карагарен центрира чудесно към зоната пред вратарското поле, където Анте Аралица беше оставен да стреля необезпокояван с глава. За свое най-голямо съжаление нападателят изгледа как топката мина доста над гредата.

Четири минути преди края ЦСКА изпусна възможност да приключи всякаква интрига след ужасяваща грешка на Милош Петрович. Крайният бранител се размина с един пас към себе си, а влезлият преди минути Али Соу пое топката и се устреми към вратата. Стражът Мартин Луков бе излязъл далеч извън наказателното си поле и опита да се върне бързо, за да не бъде прехвърлен. Може би Соу опита да стори тъкмо това, но изстрелът му излезе крайно нескопосан, като Луков дори първо спря топката с крак.

В последната минута Димитър Везалов можеше да донесе поне точка на Локомотив, ако бранителят, който се пренесе изцяло в предни позиции за заключителните моменти от мача, беше по-точен в изстрела си с глава, дошъл след центринане на Йосип Томашевич.

В следващия кръг ЦСКА посреща у дома Витоша Бистрица, докато Локомотив Пловдив има визита срещу Славия.

ЛОКОМОТИВ ПД - ЦСКА 0:1

0:1 Кирил Десподов 57'

Локо Пд (4-2-3-1): Мартин Луков - Милош Петрович, Стивън Езе, Димитър Везалов, Йосип Томашевич - Игор Банович, Парвиз Умарбаев (64' - Ален Ожболт) - Абделхаким Буна (79' - Симеон Райков), Димитър Илиев /к/, Вилим Посинкович (54' - Бирсент Карагарен) - Анте Аралица

Старши треньор: Бруно Акрапович

ЦСКА (4-2-3-1): Витаутас Черниаускас - Станислав Манолев, Николай Бодуров /к/,Борислав Чорбаджийски, Жеферсон - Рубен Пинто (85' - Жанио Бикел), Валентин Антов - Кирил Десподов (90+1' - Борис Секулич), Кристиан Малинов, Жоржиньо - Маруридес (82' - Али Соу)

Старши треньор: Нестор Ел Маестро

Стадион: „Локомотив“ (Пловдив)

Главен съдия: Стефан Апостолов