След изваждането на ЦСКА от Лига Европа и автоматично заетата вследствие на това евроквота от Левски, вече трябва да се насочим към това кой измежду Дунав и Локомотив Пд е с по-големи шансове за бараж срещу Верея за останалото едно вакантно място.

Неделният успех с 4:3 на „Лаута“ за русенци ги изпрати с три точки пред Локо Пд в класирането - 52:49. Четвъртата позиция в момента е за Дунав и при точка в последния кръг у дома срещу ЦСКА, те ще си гарантират домакински бараж срещу Верея на 4 юни.

Локо Пд обаче все още не е загубил теоретични шансове, като ще трябва да разчита на загуба в последния кръг на Дунав от ЦСКА и на своя победа срещу играещия вече с младоците Лудогорец в Разград.

Интересно е, че в преките двубои Дунав и Локо Пд имат пълно равенство – по една победа за всеки и две равенства, а головата разлика в тях им е 7-7. На чужд терен двата тима също са с равни показатели – по четири отбелязани гола, тъй като двете домакинства на Дунав завършиха 1:1 и 2:3, а тези на Локо Пд – 0:0 и 3:4. При това положение трябва да пристъпим към показателя "обща голова разлика", ако приемем, че Дунав и Локо Пд завършат с по 52 точки.

На Дунав съотношението към днешна дата е плюс 1 гол /45-44/, а на Локомотив – минус 3 /48-51/.

Така че ако предположим, че Дунав загуби мача си с ЦСКА с два гола разлика, ще стане с голово съотношение минус 1 гол. В случай пък, че Локо Пд спечели в Разград с два гола разлика и „черно-белите“ ще имат голова разлика от минус 1.

Тогава ще трябва да се премине към следващия показател, който е "повече отбелязани голове в общото класиране". Засега той е в полза на Локо Пд 48 срещу 45 гола на Дунав. Но и тук е възможно изравняване, примерно ако Локо Пд спечели в Разград с 2:0, а Дунав загуби с 5:7 от ЦСКА /има и други варианти в този дух/. Тогава двата тима биха имали една и съща обща голова разлика от 50-51.

Тогава трябва да пристъпим към показателя „показани наказателни картони“ в преките двубои между двата съперника. По този показател с по-добро спортсменство е Дунав - 1 червен и 8 жълти картона, срещу 1 червен и 11 жълти картона за пловдивчани.

Последният вариант при ново равенство е жребий, но дотам в крайна сметка няма да се стигне.

Мачовете на двата замесени отбора са в сряда от 20 ч.:

Дунав – ЦСКА DIEMA SPORT  и GONG PLAY

Лудогорец – Локо Пд DIEMA и GONG PLAY