Локомотив Плодви и Ботев Пловдив определено не оправдаха очакванията към дербито помежду си от 23-ия кръг на Първа лига. В парк "Лаута" горещите съперници предложиха футбол с твърде малко достойнства и бе повече от логично да поделят точките с 0:0. За наставника на "железничарите" Бруно Акрапович това беше първо градско дерби срещу "жълто-черните", но едва ли специалистът ще го помни много дълго. За "канарчетата" пък остана утехата, че най-сетне спечелиха точка през пролетта след поредните загуби от Левски и Лудогорец.

Играч на мача: Тодор Неделев

Неделев: Много борба имаше в мача

Зарядът в срещата си пролича още в самото начало на мача, когато Игор Банович от домакините отнесе със зверски шпагат капитана на Ботев Лъчо Балтанов. На пръв поглед изглеждаше зле контузен, като в крайна сметка стисна зъби и продължи участието си в мача.

„Железничарите” имаха превес в първите 20-ина минути и стигнаха до един чист шанс в 12-ата. Централният нападател Анте Аралица овладя кълбото отдясно и направи пробив покрай Йордан Минев. Хърватинът центрира умело по тревата към точката на дузпата, където Веселин Марчев вече чакаше топката. Капитанът на Локо  се издъни много сериозно с изстрела, който придоби такъв фалц, че топката тръгна към тъчлинията от другата страна.

Ботев имаше своята възможност на контраатака в 24-ата минута. Балтанов с чисто влизане спечели топката от Везалов в половината си и веднага подаде в предни позиции към набралия скорост Жоао Пауло. Бразилецът се озова сам срещу Стивън Езе, който нямаше шанс да отговори на скоростта му. Нападателят обаче прибърза с изстрела и го нанесе от вътрешността на дъгата, шутирайки на сантиметри покрай левия стълб на застиналия вратар Илко Пиргов.

Акрапович след ремито с Ботев: Реален резултат

Николай Киров: И двата отбора заложиха на сигурността

Последва доста дълъг период от срещата, изпъстрен с малко по-груби влизания от играчите на двата отбора. Чак в 42-ата минута се наложи на някой от вратарите да се намесва. Веселин Марчев получи топката отдясно и с лекота се справи с Минев, който беше обречен при резкия финт на съперника си. Крилото на Ботев шутира по тревата от около 13-14 метра, а макар шутът да бе в обсега на Чворович, стражът на „жълто-черните” хич не беше убедителен. Топката му се изплъзна от ръцете и той имаше късмет, че нямаше играч на Локомотив в близост, който да се възползва.

След почивката градусът трябваше да се покачи, но не се стигна до това. Всъщност тъкмо обратното – и без това малкия брой положения се сви още повече. Все по-често и двата отбора започнаха да залагат на изстрели от дистанция, които трудно създаваха главоболия за който и да е от двамата вратари.

На този фон Локомотив проведе рядко впечатляваща атака в 57-ата минута, при която Аралица и Димо Бакалов изпълниха чудесно двойно подаване. То изведе хърватина на чиста позиция в пеналта, но той загуби равновесие в мига, в който подмина Филип Филипов. Таранът падна на тревата и разпери ръце в искане на дузпа, каквато реферът Никола Попов съвсем правилно не отсъди.

До края на срещата буквално нищо интересно не случи, а в рамките на броени минути мачът, който се движеше без официални предупреждения, набързо се изпъстри с жълти картони. В самия край резервата за Ботев Стивън Петков имаше рядка възможност да обстрелва от дъгата, като се справи изключително зле, а във финалните секунди Симеон Райков от Локомотив профука пряк свободен удар в близост до наказателното поле заради желанието си да шутира директно.

В класирането разликата между двата тима остана 5 точки.Ботев е 5-и с 33 пункта, докато за Локомотив остава 7-ото място по силата на неговите 28 точки. В следващия кръг Ботев приема тоталния аутсайдер Витоша Бистрица. "Смърфовете" гостуват на Септември в София.

ЛОКОМОТИВ ПД – БОТЕВ ПД 0:0

Локо Пд (4-3-3): Илко Пиргов – Димитър Велковски, Димитър Везалов, Янко Ангелов (67' - Елитон Жуниор), Стивън Езе – Абделхаким Буна, Игор Банович, Парвиз Умарбаев (89' - Симеон Райков) – Веселин Марчев /к/, Анте Аралица, Димо Бакалов

Старши треньор: Бруно Акрапович

Ботев Пд (4-2-3-1): Иван Чворович – Филип Филипов, Димитър Пиргов, Радослав Терзиев, Йордан Минев – Серкан Юсеин, Лъчезар Балтанов /к/ - Тодор Неделев, Жоао Пауло (76' - Стивън Петков), Густаво Афонсо – Диого Кампос (59' - Дуде Ндонгала)

Старши треньор: Николай Киров

Стадион: „Локомотив” (Пловдив)

Главен съдия: Никола Попов