Илиан Илиев напусна Локомотив Пловдив. С оглед случилото се през последните седмици и прехвърчането на искри във всички посоки, се случи очакваното. Илиан Илиев е доказал, че е треньор, който има морал и чест, и не търпи никой да ги поставя под съмнение. Именно с това злоупотребиха в Пловдив. Илиев за пореден път запази достойнството си, като обяви категорично, че напуска, а не си подава оставката. Ход, с който специалистът за пореден път демонстрира висотата си и не позволи да му се подиграват.

В Локомотив Пловдив не оцениха по достойнство треньора, който взеха в началото на март. На „Лаута“ много бързо забравиха накъде се бяха запътили през март и в какъв период се намираше отборът, когато Илиев им подаде ръка. Още тогава решението на треньора да поеме „черно-белите“ бе рисковано, но той предприе този ход. Рискува и бе на път дори да класира отбора за европейските клубни турнири. Съвсем малко не му достигна.

Една максима за българина гласи, че не помни дълго. Е, в Пловдив я затвърдиха като впечатление. В локомотива не оцениха, че взеха треньор, който ги изведе до подножието на топ 3 за по-малко от два месеца, след като по това време отборът бе по-близо до зоната на изпадащите. Илиан Илиев направи всичко по силите си и Локомотив Пловдив започна да играе футбол. Футбол, който върна отборът там, където му е мястото. Специалистът успя да преобрази „смърфовете“ за кратко време и те заиграха много по-офанзивно и започнаха да бележат. Постигна знакови победи срещу Левски насред „Георги Аспарухов“ и срещу Лудогорец. Странното е, че точно, когато Локомотив започна да набира инерция и да се представя силно, това не се хареса на някого.

В най-ключовите моменти Илиан Илиев не получи нужната подкрепа от ръководството на Локомотив, а напротив, стигна се до безпрецедентни престрелки. Нещо недопустимо за професионален футболен клуб. В този момент всичко премина граници и тогава започна обратното броене, защото Илиев не е треньор, който води такъв тип задочни диалози, да ги наречем махленски. Подхвърлянията, недомлъвките и настройването на отделни футболисти предначертаха изхода. Странно бе и мълчанието на шефа на клуба Христо Крушарски, който нито веднъж не застана публично да обяви, че подкрепя Илиан Илиев. Напротив, неговите изказвания породиха повече неяснота и спекулации.

В Пловдив злоупотребиха с Илиан Илиев, но въпреки това, той успя да съхрани достойнството си и си тръгва от Локомотив с високо вдигната глава.