Това е „9-ти септември” – стадионът е сред символите на Пловдив. Това са две от легендите Ботев и Локомотив – Петър Зехтински и Георги Василев. Те са играли много паметни мачове на това място, сега играят шахмат тук със спомени за славното минало. Връщаме се назад във времето с епичните битки между жълто-черните и черно-белите.

Участието им в дербито

Петър Зехтински: Като футболист си спомням първия мач, в който съм играл заедно с Дерменджиев, влязох като смяна в този двубой. Той влезе в 60-ата минута, а аз около 70-ата минута. На тази врата, която е откъм река Марица, направихме една атака отдясно, центрирах, там Дерменджиев с един невероятен пробив бат Станчо изби с първия удар, но след това Дерменджиев вкара топката и бихме 1:0.

Георги Василев: Още в първия мач срещу Ботев вкарахме гол, който сигурно ми е бил за кадем. Голямо щастие е да играеш срещу Ботев, защото това е дерби мач и нямах никакво притеснение да играя срещу тях. Това е единственият отбор, срещу който не правех загрявка. Трябва да си спокоен, да не си напрегнат, защото тогава играта ти върви. Ако искате да ви кажа за мача 7:3, резултатът щеше да е още по-голям, защото треньорът ни каза да пазим топката на пас.

Двамата един за друг

Георги Василев за Петър Зехтински: Това, което съм запомнил за него е, че беше футболист, който можеше да подаде топката там, където искаш. Ако бях играл с него, щеше да се играе много лесно, той четеше играта и беше много прецизен в играта си. Нещо като Бонев при нас. Ти рядко бъркаше.

Петър Зехтински за Георги Василев: Такова крило като него не е виждано, той играеше с голяма смелост. Той е от Гоце Делчев. За психиката говоря.

Наследниците

Петър Зехтински за Тодор Неделев: Аз му казах, че мечтая не да ме стигне по голове, а по мачове. 350 мача. Това ще е радост за всички, които обичат футбола. Той ще тежи най-много в Ботев, защото тук хората го обичат.

Георги Василев: Мисля, че футболът е различен от онова време и не мога да видя такива футболисти като Бонев, дали не разбирам ли, не мога да видя такива играчи.

Кой ще спечели финала?

Георги Василев: В дербитата няма фаворити. Всеки може да загуби и да спечели, зависи от нагласата, от уменията на футболистите. Дербито е по-специално. Който е по-тарикат във футбола той ще спечели. Трябва да се играе мъжки.

Петър Зехтински: Има нещо по-важно - да стане една добра среща. Това, което видях на полуфиналите ми напълни душата.



Малко преди началото на дългоочаквания пловдивски сблъсък за Купата на България между Ботев и Локомотив предаването „Домът на футбола” ще ни направи свидетели на най-вълнуващите мигове за привържениците по пътя към трофея.

Водещият Петър Стоянов ще ни предложи гледните точки на две от легендите на двата клуба  Петър Зехтински и Георги Василев. Какво е значението на дербито през очите на бившите играчи на Локомотив Пд и Ботев Пд.

Днес в предаването очаквайте още пътуването на двете агитки от Пловдив до София – нашите репортери Тодор Христов и Иван Бадев от мястото на събитието.

На гости в студиото Георги Иванов – Гонзо – какво е значението на финала за Купата за Пловдив, какво отличи Ботев и Локомотив от останалите? И още – защо ЦСКА и Левски не мога да достигнат Лудогорец, въпреки че шампионите вървят назад.

„Домът на футбола” започва в 17:00 по DIEMA SPORT HD.

Финалът за Купата на България започва в 19.00 и ще се проведе на Националния стадион "Васил Левски". Срещата ще бъде излъчена по DIEMA SPORT, NOVA SPORT и минута по минута в  GONG.BG.