Шампионът Лудогорец завоюва своята четвърта Суперкупа на България в историята си, след като откри сезона с минимална победа – 2:0, над носителя на Купата на България Локомотив Пловдив. По този начин Лудогорец изравни ЦСКА във вечната ранглиста при Суперкупите, след като и "армейците" имат толкова в историята си, задминавайки Левски. Мачът, игран на Националния стадион „Васил Левски”, определено спусна "сянка" върху изказванията за ниското ниво на българския футбол, след като и двата отбора сътвориха същински футболен екшън в центъра на София, както и за зрителите на DIEMA SPORT. Въпреки поражението, Локомотив Пловдив изигра изключително солиден мач, но редица пропуски, донякъде и нелогични от „смърфовете”, направиха така, че пловдивчани да не отбележат попадение в срещата.

Двата отбора наистина загатнаха за сериозни игри, което може само да ги радва, след като и "орли" и "смърфове" са евроучастници, а мачовете в квалификациите за Шампионска лига и Лига Европа започват след броени дни. Лудогорец стартира от първи кръг - срещу унгарския Ференцварош в ШЛ, докато Локомотив, като носител на Купата на България, започва от втори кръг в Лига Европа и чака победителят измежду Радник Биелина и Спартак Търнава.

Първото такова дойде след само 174 секунди игра, когато в третата минута на мача един от новите в Лудогорец – Мавис Чибота, дебютира с екипа на „зелените” с гол. Вторият гол за "орлите" падна в добавеното време, когато Чибота пусна по земя за Джоди Лукоки, който с мощ прати топката за втори път във вратата на Локо Пд. На няколко пъти гредите спасяваха Пламен Илиев и Мартин Луков, а също така на два пъти голове на Локомотив Пловдив бяха отменявани, тъй като имаше засади при тях.


Реакциите след мача:

Стоев: Допускаме грешки в отбрана, а времето ни притиска - може и да има нови

Акрапович: Доволен съм, имахме ситуации да отбележим

Пламен Илиев: Локо ни затрудни, един-единствен път сме гледали Ференцварош

Чибота се закани: Тепърва ще показвам и по-добри игри


Мачът бе предвещан от комична ситуация, след като зрителите на Националния стадион, както и отборите не успяха да чуят химна на Република България, като двата отбора доста време поизчакаха, за да стартира "Мила Родино", ала без успех.

Илиан Телкеджиев/Lap.bg
13 снимки

Първата сериозна опасност пред двете врати дойде в третата минута, и тя бе на смектата на Лудогорец. Топката бе центрирана отляво от Лукоки за Сисиньо вдясно. Крайният бранител на „орлите” върна успоредно за Кешеру, който се оказа с гръб към вратата. Завъртайки се, нападателят на Лудогорец стреля, но Мартин Луков излезе и парира удара в ъглов удар. Лудогорец откри резултата след изпълнението на корнера, когато топката бе изчистена към дъгата на наказателното поле, където Мавис Чибота получи пас по земя и с фалзцов удар с десния крак прати топката във вратата на Луков.

В осмата минута разградчани можеха да удвоят актива си, но удар на Кешеру с глава бе отразен от Мартин Луков. Топката отиде вдясно за Сисиньо, но бразилският краен бранител бе в позиция на засада. Нов опасен шанс за „орлите” дойде след близо четвърт час игра. Лудогорец направи бърз преход от защитата вляво, а Мавис Чибота се понесе по фланга. Атакуващият халф на „орлите” центрира вдясно за Кешеру, а румънецът стреля от воле, но топката тупна пред него и излезе над напречната греда. Локомотив Пловдив стигна до свободен удар в 16-ата минута, а топката бе центрирана за Стивън Езе. Нигерийският бранител свали топката към Аралица, който вкара, но позицията на защитника бе в засада и страничният съдия я маркира.

В 17-ата минута Георги Илиев изведе по прекрасен начин Анте Аралица, чиято позиция бе покрита от Антон Недялков. Нападателят се озоваваше сам срещу вратаря Пламен Илиев, но повеждането му бе повече от ужасяващо и с левия крак я прати далеч в аут, вместо да отправи поне опасен удар към разградската врата. Три по-късно Момчил Цветанов сам си създаде опасност, след като стреля веднъж от границата на наказателното поле, но ударът бе блокиран от Дяков. Миг по-късно Цветанов отново си „взе” топката и премина през двама футболисти на Лудогорец и стреля мощно по диагонала, но и много неточно.

Доста добър шанс се откри пред „орлите” в 35-ата минута. За пореден път атаката се разви отдясно, а Джоди Лукоки центрира. Кълбото бе отклонено назад с глава от бранител на Локо Пд, където чакаше Марселиньо. Плеймейкърът нанесе топовен удар, а топката прелетя опасно над напречната греда на Луков. В 40-тата минута Мавис Чибота можеше да удвои актива на отбора си, както и своя. Клаудиу Кешеру пусна към Чибота, който елегантно с пета неутрализира Стивън Езе. Така остана място за атакуващия футболист на „орлите” да стреля от наказателното поле, но с класа Луков изби в корнер. След изпълнението на ъгловия удар Драгош Григоре засече с глава, но топката прелетя край левия страничен стълб.

Локомотив Пловдив успя да изравни резултата в добавеното време на първото полувреме. Бирсент Карагарен получи топката зад отбраната на „орлите” и върна за Георги Илиев, който стреля и вкара, но след докосването на Аралица, то голът бе редовно отменен.

100 снимки

Доста по-дейно стартира втората част за Лудогорец, отколкото за Локомотив Пловдив, или поне що се отнася до контрола върху топката. "Орлите" разнообразяваха нападенията си, но в първите пет минути не успяха да застрашат по-сериозно вратата на Мартин Луков. В 56-ата минута бранителите на Лудогорец проспаха изпълнение на тъч от Бирсент Карагарен, а топката се озова в Анте Аралица, който за втори път остана изцяло сам срещу вратаря. Нападателят на Локо Пд, за разлика от предния път, нанесе удар с десния крак, но Пламен Илиев излезе и скъси ъгъла, пращайки топката встрани. Две по-късно Момчил Цветанов пробва късмета си с удар от сериозно разстояние, ала Пламен Илиев улови безпроблемно.

След точно час игра Бирсент Карагарен реализира гол. Халфът на Локо Пд овладя дълго центриране отдясно и нахлу в наказателното поле, отправяйки удар. Топката влетя в мрежата на Пламен Илиев, но страничният арбитър вдигна флага си за игра с ръка на футболиста на Локомотив, която остана много противоречива.

Лудогорец нацели левия страничен стълб в 64-ата минута. Тогава „орлите” създадоха много бързо контранападение. Мавис Чибота проби отляво по отличен начин навътре и понечи да стреля, но пред него бе Стивън Езе. Чибота пусна вдясно за Марселиньо, който стреля, но за негово съжаление топката се отби за пореден път в страничния стълб на Мартин Луков. Поредното добро нападение в мача дойде в 66-ата минута. Тогава Димитър Илиев овладя през центъра и пусна вдясно за Карагарен. Атакуващият футболист на пловдивчани стреля мощно по диагонала, но с една ръка Илиев прати топката в ъглов удар.

Нов шанс за „орлите” се откри в 70-тата минута. Тогава Яцен Горалски пусна надясно за резервата Дан Битон. Израелският халф проби навътре и стреля с левия крак технично, но топката премина край страничната греда на Луков. Натискът на Локо Пд продължи, а Момчи Цветанов пусна успоредно за Ален Ожболт. Нападателят, който донесе Купата на България за „смърфовете”, се засуети дали да подава, дали да стреля, а това донесе нужното време на Сисиньо да блокира опита за удар на Ожболт.

Поредната брилянтна възможност за „смърфовете” бе пропиляна в 83-ата минута. Тогава Бирсент Карагарен бе изведен зад защитата на „орлите” и стреля отдясно, но с тяло Пламен Илиев спря пътя на топката. Миг по-късно Дан Битон и Мавис Чибота, две от новите попълнения на Лудогорец, направиха чудесно нападение отляво. Израелецът „хвърли” топката зад защитата на Локо Пд, където излезе Чибота. Той стреля от въздуха, но Мартин Луков я изби в ъглов удар.

Футболистите на Бруно Акрапович тръгнаха „ва банк” в края, а това даде възможност на Лудогорец да вкара втори гол и да прати трофея в Разград. „орлите” подадоха топката вляво за Мавис Чибота, който пусна успоредно за Лукоки. Холандското острие овладя и стреля силно с десния крак отблизо, неоставяйки абсолютни никакви шансове на Луков за намеса – 2:0. Това бе и последният акцент от "Васил Левски" и в крайна сметка разградчани вдигнаха своята Суперкупа №4 в историята си.

ЛУДОГОРЕЦ - ЛОКОМОТИВ ПЛОВДИВ 2:0

1:0 Мавис Чибота (3')

2:0 Джоди Лукоки (90+3')


Лудогорец (4-2-3-1): Пламен Илиев – Сисиньо, Антон Недялков (46’ – Козмин Моци), Драгош Григоре, Жордан Икоко – Светослав Дяков /к/, Яцек Горалски – Джоди Лукоки, Марселиньо (84’ – Димо Бакалов), Мавис Чибота – Клаудиу Кешеру (61’ – Дан Битон)

Треньор: Стойчо Стоев

Локомотив Пловдив (3-5-2) Мартин Луков – Стивън Езе, Йосип Томашевич, Милош Петрович – Петър Витанов, Парвиз Умарбаев (74’ – Елитон Жуниор), Момчил Цветанов, Георги Илиев, Бирсент Карагарен – Анте Аралица (66’ – Ален Ожболт), Димитър Илиев

Треньор: Бруно Акрапович.