Шампионът Лудогорец стана първият отбор, който победи Локомотив Пловдив за Купата на България от края на месец октомври 2017-а година. Това се случи, след като „орлите” сразиха с 2:1 след продължениядвукратния поред носител на трофея от Пловдив, който за последно бе губил от предишния носител – Славия, в шампионската кампания на „белите” за Купата на България през сезон 2017/18, а това беше преди 1240 дни.

Драмата в редовното време бе страхотна. Пиерос Сотириу даде аванс на „орлите” в 47-ата минута, когато разпечата вратата, пазена от Илко Пиргов. В последните секунди от трите минути добавено време от рефера Драгомир Драганов обаче носителят на трофея вкара мача в продължения, след като Георги Минчев изравни в 93-ата. Мавис Чибота обаче върна разградчани на победния път с попадение в 114-ата минута и класира Лудогорец към полуфиналите от надпреварата. След края на мача двата отбора влязоха в меле помежду си, като реферът Драгомир Драганов изгони с директни червени картони Жордан Икоко от домакините и Пауло Уртадо от пловдивчани.

Двата отбора изиграха много здрав мач на „Хювефарма Арена” в Разград, но в крайна сметка ротациите, които Валдас Дамбраускас направи за „зелените” спомогнаха на Лудогорец да елиминират „смърфовете”, които определено ще се приберат тъжни към Пловдив.

Отзивите след мача:

Дамбраускас: За секунди загубихме концентрация, но продължаваме заслужено 

Кахлина: Не се уплашихме, защото сме Лудогорец​

Тунчев: Не дадохме никакви шансове, но имахме две недоглеждания

След само три минути игра младокът от "смърфовете" Николай Николаев получи жълт картон, след като влезе остро в краката на Бърнард Текпетей. Първият удар в срещата пък бе на сметката на "орлите", а Алекс Сантана шутира след асистенция на Вандерсон от границата на наказателното поле, но Малембана с крак блокира опита на бразилеца с български паспорт. В седмата минута пък Илко Пиргов беше призован за действие. Бърнард Текпетей използва скоростта си отляво и последва страхотно центриране надясно в наказателното поле за Елвис Ману. Той отправи удар с глава, но Пиргов спря топката пред себе си.

48 снимки

Последва равностойна игра в Разград, като двата отбора изчакваха скоростни нападения, което бе и логично с оглед сходните постройки на тимовете по терена - с трима в защитници в отбрана и уингбекове. В 36-ата минута Диниш Алмейда имаше чудесен шанс да открие резултата. Бранителят получи съвършен пас от Лукас Салинас от фаул, но защитникът не намери топката с главата си и тя отлетя встрани от вратата на Кахлина - аут.

Минута по-късно "смърфовете" разгърнаха "по учебник" своето нападение. Карагарен видя вдясно Николай Николаев, който центрира остро към Георги Минчев. Нападателят на гостите изпревари Григоре и нанесе удар, но той бе неточен и не притесни Кахлина. В 40-ата капитанът на "орлите" Вандерсон изведе вдясно Жордан Икоко, но Илко Пиргов излезе добре и улови топката преди крайният бранител на разградчани да шутира към вратата му. Секунди по-късно Ману комбинира с Вандерсон, но капитанът на Лудогорец не обработи добре топката в наказателното поле на Пиргов и тя отиде в стража на "смърфовете".

Минута преди края на първата част Ману обстрелва вратата на гостите от пряк свободен удар, но топката прелетя над напречната греда - аут. В 45-ата пък Конър Руан можеше да намери далеч по-добре Георги Минчев, който бе зад бялата точка, но пасът дойде дълъг за българския нападател и отбраната на "орлите" се справи с опасността.

Втората част стартира шеметно за Лудогорец. Бърнард Текпетей нахлу отляво в наказателното поле на Локомотив. Той опита центриране, но Малембана изчисти топката в него и се свлече на тревата. Текпетей веднага видя Сотириу, който отблизо с глава матира Пиргов - 1:0.

Секунди, след като се оказа изоставащ, Локомотив можеше да изравни резултата. Карагарен бе изведен на аутлинията и върна топката за Конър Руан, прокарвайки топката между краката на Георги Терзиев. Англичанинът шутира, но вратарят Кахлина направи блестящо спасяване. Чибота опита да затрудни Илко Пиргов, а топката рикошира в крака на Малембана, но Пиргов улови.

Час след началото Локомотив можеше да стигне до изравнителен гол. Карагарен бе изведен и се измъкна между Вердон и Терзиев и шутира, но се получи рикошет и топката излезе в корнер. След него топката бе избита напред, а Момчил Цветанов шутира силно с левия крак, но в последния възможен момент Кахлина се намеси блестящо и спаси.

В 65-ата минута Вердон засече с глава от корнер, но Малембана не позволи на топката да отиде към вратата на Луков. Десет преди края резервата в Локомотив, който е и контузен - Лукас Масоеро, получи жълт картон, след като изрита топка посока терена. Това е картон №5 за халфа и той ще пропусне следващия мач на пловдивчани.

Три преди края вратарят на домакините Кахлина за пореден път отказа Локомотив от попадение. Димитър Илиев върна назад към границата на наказателното поле за Момчил Цветанов, който отправи сериозен удар с левия крак, но Кахлина демонстрира перфектна реакция.

В третата минута от добавеното време Локомотив Пловдив се спаси от отстраняване в редовното време. Диниш Алмейда получи топката в наказателното поле и даде пас на далечната греда за Георги Минчев, който отблизо реализира на празна врата, като този път Кристиан Кахлина нямаше какво да направи - 1:1.

Диниш Алмейда поде нападение за "смърфовете" и подаде вдясно за Момчил Цветанов. Бранителят се придживи в наказателното поле, а Цветанов му подаде с центриране. Той отигра с глава, но Кахлина направи поредното си спасяване в срещата. В 102-ата минута Димитър Илиев стреля посока вратата на Лудогорец, но Григоре се хвърли на шпагат. Лидерът в Локо Пловдив поиска дузпа за своя отбор, но при повторенията се видя, че топката удря ръката на румънеца, но след рикошет в тялото му. Минута преди края на първото пордължение Текпетей видя Чибота на границата на наказателното поле, а той веднага продължи към Клаудиу Кешеру вляво от вратата на Пиргов. Румънецът бе абсолютно сам и шутира с голяма сила, но топката не намери очертанията на пловдивската врата - аут.

В самия край на първото продължение Кахлина направи спасяване след удар с левия крак на Кристиан Илич. В 114-ата минута на срещата обаче Мавис Чибота отново изведе "орлите" напред. Той напредна през защитата на Локомотив и стреля с десния крак, неутрализирайки опеката на Пиргов - 2:1 за Лудогорец.

В 116-ата минута Текпетей опита мощен изстрел от далечно разстояние, но Илко Пиргов се справи. Това бе и последният футболен щрих от срещата, а след края на мача Жордан Икоко и Пауло Уртадо се спречкаха и двамата получиха червени картони.

AET / ЛУДОГОРЕЦ 2:1 ЛОКОМОТИВ ПЛОВДИВ

1:0 Пиерос Сотириу (47)

1:1 Георги Минчев (90+3)

2:1 Мавис Чибота (114)


Рефер: Драгомир Драганов (Варна)

Стадион: "Хювефарма Арена" (Разград)

Стартови състави:

Лудогорец: 1 Кристиан Кахлина 5 Георги Терзиев 7 Алекс Сантана 10 Елвис Ману (66' - Каули Оливейра) 19 Пиерос Сотириу (96' - Клаудиу Кешеру) 21 Драгош Григоре 🟨 22 Джордан Икоко 🟥24 Оливие Вердон 25 Стефан Баджи (86' - Абел Анисе) 37 Бернард Текпетей 88 Вандерсон (46' - Мавис Чибота 🟨)

Резерви: 23 Пламен Илиев 12 Анисе Абел 13 Мавис Чибота 28 Клаудиу Кешеру 32 Жосуе Са 64 Доминик Янков 95 Каули Соуса

Треньор: Валдас Дамбраускас

Локомотив Пловдив: 1 Илко Пиргов 61 Динис Алмейда 5 Дейвид Малембана 4 Кристиан Гомис 11 Конър Руан (107' - Парвиз Умарбаев) 44 Николай Николаев🟨 (69' - Димитър Илиев) 34 Петър Витанов 16 Лукас Салинас (79' - Пауло Уртадо  🟥) 7 Момчил Цветанов 9 Бирсент Карагарен (89' - Кристиан Илич 🟨) 10 Георги Минчев

​Резерви: 81 Кристиан Томов 25 Лукас Масоеро 🟨 6 Кристиан Илич 23 Пауло Уртадо 39 Парвиз Умарбаев 19 Александър Иванов 14 Димитър Илиев

Треньор: Александър Тунчев