Локомотив Пловдив ще играе на финал за Купата на България за седми път в своята история, след като направи 0:0 срещу Левски при визитата си на „Георги Аспарухов” в мач-реванш от турнирната надпревара. По този начин успехът с 2:0 на „смърфовете” над „сините” бе напълно достатъчен Локо да играе за втори пореден път на финал, като ще може да защити трофея, който бе спечелен през сезон 2018/19.

Пловдивчани изиграха много разумно схватката на „Герена”, макар през второто полувреме Левски да създаде няколко положения, но въздесъщите изяви на стража Мартин Луков отказа тотално Левски, който на практика загуби и последната си надежда за трофей през турбулентния за клуба сезон 2019/20. Все пак домакините вкараха попадение в срещата под проливния дъжд, изляз се в столицата, в първата минута на добавеното време на втората част чрез Янис Каргас, но той бе отменен, след като гръцкият бранител извърши нарушение току преди удара му с глава.

Така бруталната, в негативен план, серия на „сините”  продължава, като отборът няма спечелен трофей от 2009-а година, като последният такъв е титлата на България, именно през сезон 2008/2009.

Локомотив вече очаква своя съперник за последния мач от турнира, като в сряда, 24-и юни, спор си дават ЦСКА и Ботев Пловдив на "Българска армия".


Най-интересното след мача:

Живко Миланов през сълзи на очи: Имам проблеми с белия дроб и затова се отказвам

Георги Тодоров: Не виждах как ще вкараме

 

Акрапович: На финала всичко е "фифти-фифти"

 

Героят за Локо: На финала няма да е лошо пловдивски финал


Преди старта на мача капитанът на "сините" Живко Миланов получи значка от изпълнителния директор на клуба - Павел Колев. Както е известно, крайният бранител ще изиграе последния си мач с екипа на "сините" именно срещу "смърфовете". Иван Горанов също получи подарък от своя клуб, след като изигра мач №100 с екипа на Левски.

В 24-ата минута активизацията за домакините даде резултат. Франко Мазурек хитро подаде вдясно на наказателното поле за Станислав Иванов. Младокът финтира бранител на "смърфовете", а топката рикошира, но въпреки това някак остана в него. Иванов стреля с левия крак отблизо, но много неточно - аут.

Четири по-късно Янис Каргас бе оставен непокрит в наказателното поле на гостите. Центрирането на Мазурек дойде точно в него, но гръкът отправи анемичен удар. Съдията даде нов корнер, макар ясно да си пролича, че само Каргас е играл с топката. При последвалия корнер имаше фаул срещу Мартин Луков.

64 снимки

В 43-ата минута зрителите станаха свидетели на голям шанс за Локомотив. Георги Георгиев направи феноменално спасение след удар от въздуха на Карагарен. Той получи топката с центриране отляво на Милош Петрович, а Георгиев с една ръка спря пътя на топката, която влиташе във вратата му.

Левски започна по-доминиращо втората част, но в първите двайсетина минути доминацията му се изразяваше в държане на топката. Все пак между 63-ата и 65-ата "сините" стигнаха до три много добри шанса за гол, но нито Паулиньо, нито Робърта, нито Мартин Райнов успяха да накажат Мартин Луков и да поведат домакините напред в резултата.

Постепенно "смърфовете" намалиха сериозно темпото, като се стараеха максимално да държат топката, за да отказват поетапно Левски от каквито и да било претенции за краен успех в срещата.

Седем минути преди края на второто полувреме Димитър Илиев напредна с топка в крака отдясно и подаде по земя за Карагарен. Той, от своя страна, стреля, но Холмар Ейолфсон сложи крака на пътя на топката и блокира удара му. В 88-ата минута пък Иван Горанов напредна отляво и се пребори с Карагарен. Последва центриране от аутлинията с левия крак, а Робърта изпревари Алмейда, но ударът с глава на нападателя на "сините" бе избит от Луков.

В първата минута на добавеното време Левски реализира гол, който коректно бе отменен. Янис Каргас реагира с глава, но гръцкият бранител си спечели предимство, използвайки двете си ръце, след като ги бе поставил на гърба на Алмейда. Това не остана незабелязано от Никола Попов и реферът отмени "синия" гол.

Това бе и последният по-интересен щрих от срещата, като победата в Пловдив по-рано през месеца гарантира на Локомотив втори пореден финал за Купата на България.


ЛЕВСКИ - ЛОКОМОТИВ ПЛОВДИВ 0:0 (0:2 в първия мач)

Стартовите състави за 1/2-финала между двата тима:

ЛЕВСКИ (4-1-4-1): Георги Георгиев – Иван Горанов, Холмар Ейолфсон, Янис Каргас, Живко Миланов /к/ - Хали Тиам – Паулиньо, Симеон Славчев, Франко Мазурек, Станислав Иванов – Стайн Спиерингс

Треньор: Георги Тодоров

ЛОКОМОТИВ ПЛОВДИВ (3-5-2): Мартин Луков – Динис Алмейда, Лукас Масоеро, Милош Петрович - Петър Витанов, Парвиз Умарбаев, Бирсент Карагарен, Йосип Томашевич, Лукас Салинас - Димитър Илиев /к/, Анте Аралица

Треньор: Бруно Акрапович.

Стадион: "Виваком Арена Георги Аспарухов"