Четири български клуба излизат в своите реванши от европейските клубни турнири. Въпреки, че ситуацията във всеки отбор е коренно различна, тези мачове са еднакво важни за всички. Това е първото стъпало, но нивото ни е такова, че дори и то ни е трудно. Въпреки това, някак сме по-длъжни от всякога да дадем толеранс на Лудогорец, ЦСКА, Левски и Локомотив Пловдив.

Шампионите се изправят срещу наистина класен съперник. Успехът ще изпрати момчетата на Ивайло Петев в съвсем друго ниво от играта. Хиксът у дома прави задачата много трудна, но ситуацията в Динамо Загреб и представянето на Лудогорец дават надежди.

Левски гради нов отбор, а в Сараево го чакат на нож след последните събития между части от двете агитки. Този мач е важен за израстването на отбора от „Георги Аспарухов“. Точно в такава напечена обстановка, тимовете показват колко бързо могат да се изградят. Мачът в Сараево ще загатне посоката, но нищо повече. На Левски му трябва време, за да се правят по-генерални изводи. Успехите в Европа обикновено печелят такова...

ЦСКА е в затруднена ситуация, заради изключително забавената селекция. „Червените“ тепърва събират отбор, последната мода е да си вземат готова партида от играчите на скапващия се Локомотив Пловдив. Добрата новина за Стойчо Младенов е, че Мура е скромен противник, а първата среща приключи 0:0, което на практика означава, че ЦСКА трябва да бие като домакин. Другото ще се прави в движение. Факт е, че „армейците“ нямат централен нападател за този мач, но това сякаш прави двубоя малко по-любопитен, нищо повече.

Положението на Локомотив Пловдив е трудно за описване. Реално отборът е пред разпадане, а причините не изглеждат логични. След финал за купата на страната и квота за Европа, Коко Динев се оттегля, а футболистите си тръгват като свободни агенти. Погледнато от спортно-техническа гледна точка, „смърфовете“ имат шанс да преминат напред, макар и съвсем малък. След вчерашните събития, това изглежда невъзможно. Остава да стискаме палци, че в Холандия няма да се случи случка, която да развали хубавите впечатления сътворени от Локото в последните месеци. Жалко за работата, която Емил Велев, екипът му и футболистите свършиха. Практически всичко станало в последните дни е подигравка и с техния труд. Позицията на запалянковците е трудна за обяснение.

Така или иначе следващите часове, най-вече самите мачове реванш, ще са изключително важни за тези четири отбора, въобще за клубния футбол. Лудогорец, Левски, ЦСКА и Локомотив Пловдив са лицето на играта у нас, така че е добре да ги поддържаме и уважаваме. Трябват успехи, защото периодът очевидно е преходен за всеки един от отборите. Едни свикват с турнирите, други правят отбори, трети си пазят честта и се борят да оцелеят. Все важни задачи.