Футболистът на Локомотив Пловдив Лукас Салинас се утвърди като един от основните играчи на „смърфовете“ през последната година. Той бе доведен на „Лаута“ от спортния директор Георги Иванов като заместник на прекратилия кариерата си Георги Илиев. 25-годишният халф обаче се справи повече от успешно със задачата.

„България е страна, много различна от Португалия, която обаче много прилича на Бразилия по климат, по език и т.н., но тук намерих португалец (Диниш Алмейда) и аржентинец (Лукас Масоеро), които ми помогнаха много при адаптирането. Езикът е много труден, така че дори след една година мога да говоря много малко. Хубавото е, че всички в клуба говорят английски, за да мога да се изразя добре. Извън клуба, в супермаркети или в аптека например вече е по-сложно и затова съм принуден да подобря българския си (смее се)“, заяви Салинас пред португалския сайт „conversasredondas.wordpress.com“.

Антон Узунов 
70 снимки

Той споделя още, че най-паметният момент от престоя му в България е мачът срещу Тотнъм.

„Това беше сбъдната мечта. Видях, че всичко е възможно и че те са „нормални“ хора като нас. Ние имахме шанс да спечелим мача срещу тези страхотни играчи и един от най-големите отбори в Европа. Разбира се, те наложиха ритъм, с който не сме свикнали, но ние показахме, че сме способни и че имаме качеството да се изправим срещу всеки отбор по света...Днес футболът е на много високо ниво както тактически, така и физически и дори технически, така че мисля, че можем да се изправим срещу всеки“, продължи бразилецът.

„Размених фланелката си с техния нападател Лукас Моура. Тя вече е в Бразилия. Говорих и с Моуриньо. Бях пред вратата на съблекалнята им в очакване на фланелката на Лукас и той ме покани да вляза в съблекалнята, но аз не исках (смее се). И преди мача той ни поздрави, знаеше всичко за нас и това показва кой е той. След края на двубоя му казах, че съм играл в португалското първенство преди и той ме поздрави за представянето ми срещу Тотнъм“, сподели още Салинас.