Носителят на Купата на България Локомотив Пловдив поиска да бъдат погасени по давност дългове в размер над 300 000 лева към НАП. Понастоящем клубът има 42 задължения под формата на лихви върху неизплатени данъци върху доходите на играчите, съобщава Plovdivderby.

През 2012 година стана ясно, че пловдивчани дължат 1,2 милиона лева, натрупани именно от данъци върху доходите на състезалителите за 2005 година и част от 2019-а, както и корпоративния данък на дружеството.

Дълговете бяха натрупани при управлението на Галя Топалова, а следващият собственик на клуба Коко Динев обжалва двата акта. Делото бе спечелено на първа инстанция, но загубено на другите две. Междувременно, върху задълженията са се натрупали и лихви, които достигнали 300 852,86 лева. През март тази година ръководството на клуба опитало ги да погаси по давност, като подало молба до дирекция „Събиране“. Тя обаче била отхвърлена.

Разпореждането на НАП обаче било атакувано пред Пловдивския административен съд. Според юристите на Локомотив при издаването му е било допуснато съществено процесуално нарушение, както и противоречие със закона. От дружеството поискали решението да бъде отменено, а публичният изпълнител, който го е разписал, да се произнесе отново.

На различно мнение били юрисконсултитите, които представлявали приходната агенция в съда. Те заявили, че давността все още не е изтекла и няма как задължениета да бъдат погасени. Още повече, лихвите вече били придобили качеството на основно задължение, тъй като главниците били изплатени, мотивирали се юристите.

В крайна сметка, магистратите счели, че решението на НАП е законосъобразно и правилно. Съдът приел, че давността, която по закон е 10-годишна, е започнала да тече на 1 януари 2011 година. Следователно, към настоящия момент сумата е дължима.

„Съгласно законовите разпоредби, лихвата е самостоятелно задължение. Дружеството не твърди, че е погасило всички задължения – главници и лихви, следователно неплатените лихви подлежат на принудително събиране или доброволно плащане като самостоятелен вид публично вземане“, е записано в мотивите на съда.

Освен че трябва да погаси вземанията, клубът ще трябва да поеме и съдебните разноски в размер на 500 лева.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.