Отборът на Локомотив Пловдив постигна трудна победа над Септември София в последен мач от 10-ия кръг на efbet Лига. „Смърфовете” се наложиха с 1:0 на стадион „Васил Левски”, а гола за успеха реализира централния защитник Мартин Паскалев, който се разписа с глава през втората част. Със спечелените три точки Локо Пд се изравни с Черно море във временното класиране. Двата има имат по 19 пункта в актива си, докато Септември остава 11-ти с осем точки.  

Антон Узунов
96 снимки


Първата отлична възможност в мача се откри пред гостите. Още в 3-ата минута Георги Каракашев бе изведен зад отбраната на Септември, но Димитър Шейтанов излезе предвидливо и успя да отрази изстрела към вратата му.

Гостите от Локомотив продължиха да бъдат по-активния тим на терена и трайно се настаниха в половината на домакините. „Смърфовете” стигнаха до няколко статични положения пред вратата на Септември, като при разиграването при едно от тях Паскалев стреля от удобна позиция, но ударът му попадна в тялото на защитник на столичани.

Футболистите на Александър Томаш продължиха да диктуват темпото на терена, докато домакините от Септември предпочитаха предимно да се защитават и да действат на контраатака.

В 30а-та минута на срещата Матеус проби добре отдясно и центрира отлично към Димитър Илиев в наказателното поле. Кристиян Пешов обаче внимаваше и с премерен шпагат успя да пресече подаването.

Постепенно играчите на Славко Матич започнаха да изнасят играта в по-редни позиции, но въпреки това не успяваха да застрашат вратата на Хоркаш.

Едва в продължението на първото полувреме домакините стигнаха до първия си точен удар в срещата. Мартин Стоянов получи отляво, нагласи топката на десния си крак и стреля, но вратарят на гостите Динко Хоркаш спаси без особени проблеми.

Втората част започна с много добра ситуация за Септември. След изпълнение на свободен удар отляво по нападението на домакините, защитата на Локомотив не се справи по най-добрия начин и не успя да изчисти топката. В крайна сметка тя попадна в Пешов, който стреля от близо десет метра, но вратарят на „смърфовете” спаси.

Гостите отговориха с изстрел на Георги Каракашев, който обаче бе крайно неточен.

Статуквото в мача бе счупено в 66-ата минута, когато гостите успяха да открият резултата. Локомотив Пловдив стигна до корнер отдясно на вратата на Шейтанов. Евандро центрира в наказателното поле, където Димитър Илиев не успя да играе с топката, но това направи дебнещия зад него Мартин Паскалев, който успя да я насочи в левия ъгъл на вратата. Това бе първи гол за централния бранител в елита на българския футбол.  

В 72-ата минута гостите пропуснаха страхотна възможност да увеличат преднината си. Боруков изведе с пета Евандро зад отбраната на Септември, той излезе очи в очи с Шейтанов, но не успя да го преодолее. Избитата топка попадна на пътя на футболист на Локомотив Пловдив, като последва нов изстрел към вратата, но този път Мартин Николов изби от голлинията.

В заключителните минути футболистите на Славко Матич пробваха хаотичен натиск, който обаче не доведе до желания резултат.

Така Локомотив Пловдив добави нови три точки към актива си и се изравни с Черно море на 4-ата позиция във временното класиране. Септември пък е 11-ти в таблицата с осем точки.

FT СЕПТЕМВРИ – ЛОКОМОТИВ ПД 0:1

0:1 Паскалев 66'

Стадион: „Васил Левски”, София

Рефер: Красен Георгиев

Септември: 21 Димитър Шейтанов, 10 Асен Чандъров, 16 Кристиян Пешов, 4 Иван Арсов, 13 Мартин Николов, 8 Александър Тодоров, 18 Красиан Колев, 14 Мартин Стоянов, 9 Димитър Костадинов, 6 Атанас Кабов, 22 Мартин Стойчев

Старши треньор: Славко Матич

Локомотив Пловдив: 23 Динко Хоркаш, 19 Александър Василев, 4 Мартин Паскалев, 20 Милош Петрович, 13 Матеус Да Силва, 15 Пиер Зебли, 34 Петър Витанов, 33 Георги Каракашев, 9 Бирсент Карагарен, 14 Димитър Илиев, 7 Бабакар Дион

Старши треньор: Александър Томаш