Русенецът Сезер „Sanchez“ Сабриев с тима на Локомотив Пловдив спечели eFirst League - официалното първенство на България на електронната игра FIFA21, побеждавайки на финала представителя на ЦСКА, Стилян „Drujinkata“ Василев. Двамата спечелиха квоти за Глобалните серии на EA SPORTS (FIFA21 GLOBAL SERIES) и си разпределиха част от наградния фонд в размер на 3 000 лева. На трето място се класира Георги „jorjewin“ Георгиев с тима на Черно море.

esports

източник: sportsmanagement.bg

Финалният турнир, който противопостави 14-те на добри състезатели на FIFA21 в България, се проведе през изминалия уикенд. Всички мачове бяха излъчени пряко в Twitch TV и бяха наблюдавани от близо 10 000 фенове на eFirst League.

За определянето на участниците във финалната фаза на родното първенство се проведоха 14 квалификационни турнира, които определиха по 1 представител за всеки от отборите играещи в професионалната Първа лига. Първата квалификация се проведе на 16 февруари тази година. Всички турнири на територията на България се състояха онлайн, а участниците в тях трябваше да са навършили 16 години. Повече информация и правила за квалификационните турнири може да бъде открита на сайта eFirstLeague.bg.

esports

източник: sportsmanagement.bg

Финалната фаза на eFirst League беше открита с мач между Левски на Мартин „MartoPetkov” Петков и Арда на Димо „Gaucho101804“ Иванов, спечелен от тима от Кърджали с общ резултат 5:1 в двете срещи. Малко след това националът Илия „IStoyanov10“ Стоянов с Ботев Враца отпадна от Георги „jorjewin“ Георгиев. Друг национален състезател – Иван „DrNightWatch“ Чуров, се класира автоматично за четвъртфиналите, заради високия си рейтинг, но там беше елиминиран от Drujinkata. В следващия си мач Стилян Василев се срещна с jorjewin и взе победата след 1:1, 1:1 в редовното време и инфарктно изпълнение на 12 дузпи. Голяма част от играчите отправиха упреци към тактическия, но пък изключително успешен стил на игра на Drujinkata. На финала той срещна Sanchez, който го надигра убедително и спечели турнира с 2 победи - 1:0, 7:0.

Първото електронно първенство на FIFA21 в България се проведе благодарение на съвместните усилия на Български Футболен Съюз и компаниите Спортс Мениджмънт България и Кий Ивентс енд Комуникейшън.