Собственикът на Локомотив Пловдив - Христо Крушарски, даде обширна пресконференция, на която изложи основните си идеи в програмата като кандидат-президент на БФС и говори по актуалните теми около българския футбол.

„Аз си мисля, че този Конгрес няма да се проведе следващия месец, защото има много съдебни и процедурни хватки. За това ще призова всички кандидати да се съберем на едни „Боянски ливади“ във футбола и да изберем човека, който да задвижи нещата. Футболът ни трябва да тръгне напред. Каня всички кандидати за президентския пост на тази среща“, започна Крушарски.

„Аз ще изложа програмата си, останалите кандидати техните. Да видим кой-къде. Ако имаме допирни точки, да седнем и да се обединим около една фигура. Всички говорим, обаче нищо не виждаме. Конкретика няма. Плюем се един друг. Това се отразява и в страната, и навън. Това рефлектира и във външните отношения на БФС“.

„Най-важното нещо е детско-юношеската школа. Да видим кандидатите кой какво е направил. Първото нещо беше да сложа ред в детско-юношеската школа на Локомотив. Родителите имат по-голямо желание да играят от децата. Те обаче нямат да овикват и да дават акъл на треньора. Ще има две-три игрища напролет. Нямам печатница за пари. Направена е поливна система, сондажа, остава само хумусния слой и да се затреви. От Локомотив започват да излизат кадри и това ще го видите скоро. Аз съм започнал и ще го довърша докрай. Ще следя за това дали като президент на футболния съюз или като полусобственик на Локомотив“.

„Съдийството – един съдия, за да се подготви за тежка битка, му трябва време. Защо трябва да му сервирам, че утре ще свири Левски – ЦСКА? Той се притеснява и не знае накъде да тръгне. Кажи му един месец предварително да се подготви. Да има време да му се обадят и да го подкокоросат и след това да ми се обади на мен. Аз ще се оправям с този, който му е казал какво да прави“.

Снимки: Startphoto.bg
10 снимки

„Националният отбор още на втората година ще промени облика си. Материал има, той трябва да се отбере и този, който ръководи отбора, да има сигурност, че той прави цялата пирамида. Всички детско-юношески школи трябва да се готвят по метода на треньора на националния отбор. Лесни са за направа тези три неща“.

„Разговорите с държавата. Започнаха да ми се обаждат колегите от другите спортове. Започваме една инициатива, разпратена е до всички отбори. Една инициатива - част от данъците да се разпределят във футбола. Ако се разпределят правилно, в селския отбор ще влязат между 15 и 20 хиляди лева на година. Това е целта на държавното подпомагане. Тези теми се говорят само, но никой не е тръгнал да ги гони. Имам предположение защо. От проверки и разпитвания не ме е страх“.

„Аз ще работя без заплата. Тези, които ще работят под мен, ще са на нормална българска заплата. Драстичните суми просто ще се забравят. Ако един съдия не свири като хората, защо да е богопомазан? Ще го пратя да свири във В групата. Ще видите и нови дейности в Локомотив в скоро време“.

„Ако чужденците не допринасят за националния футбол, те не трябва да имат гражданство. Футболният съюз дава одобрение. Ако Илиан Илиев ми каже, че му трябва Роналдо да играе за националния отбор и той е готов да го направи, ще застана зад него. Всеки може да стане българин. Който стане българин и има желание да остане тук, не може да му попречиш. Ние взимаме готови методологии. Не може да я наложиш. Това трябва да се усъвършенства ва местна почва. Българинът най не обича някой да седи на врата му и да го натиска. Треньорът на националния отбор е главният фактор“.

„Най-голямата грешка е самозабравянето. Както футболът е колективна игра, така и управлението е колективно. Аз съм колективен играч. Ще приема критиките, за да не ги повтарям. Ние не обичаме да ни критикуват, защото се озлобяваме и ставаме агресивни. Всички казват, че съм пияница. Всяка сутрин се гледам в огледалото и се чудя защо всички девойки ме харесват. Най-важното нещо е човек да има лице, да застане и да не се притеснява. Няма да ламтя, а ще преценявам“.

„Аз имам разговори с клубове. Аз обяснявам какво ще направя. Не правя социологическо прочуване кой ще ме подкрепи. На Конгреса казвам „Това съм, това е промяната и това ще направя“. Не обещавам светло бъдеще, а ред и порядък. Не разнасям топки и фойеверки. Говоря с клубовете по теми, които знам, че ги боли. Знам какви са проблемите, така че какво да им обещавам? Ще им осигуря светло бъдеще и няма да имат проблем.

Ще решавам проблемите. Борбата с държавата – първият проблем е да се приеме законът за спорта. Има хора, които ще подготвят тези неща и ще ги тропнем по масата. Какво ме облекчава мен, като реша да дам на волейбола 100 лева? Законът за спорта е от едно време. Аз давам парите на Локомотив, като платя всички данъци и каквото остане в моя джоб, мога да го дам на когото си искам. Каква е моята привилегия, че давам пари за спорта? Да дойдат всички да се снимат с мен, че съм най-големия. Това го знам“.

„Ако тези пари, се разпределят правилно, няма да е този цирк. Всички искаме да сме известни и сме на гребена на вълната, но не на всяка цена гоним резултати. И гледаме, ако може да щипнем отнякъде и да дърпаме. Аз ще работя за реда и порядъка. Който приказва повече от мен, ще го пратим във вашата професия да пише и да говори. Ние не си помагаме“.

„Вицепрезидентът трябва да бъде юрист. Методистите трябва да бъдат футболни хора. Трябва да има финансист и юрист, за да може да се готови законът за спорта, да направим правилни предложения, които да се приемат, а не да се отхвърлят. За една година ще подготвя човек, който ще ме смени, защото подготовка на кадрите в нашата държана виждаме каква е. Материал няма. Аз ще го карам мандата, но трябва да готвя кадър. Да продължи каузата“, заяви Крушарски.