Капитанът на Локомотив Пловдив Димитър Илиев е добре познат на всички любители на футбола не само с уменията си на терена, но и със спортменското си поведение. Не е особено словоохотлив, но е готов винаги да застане пред медиите. Пред Пресклуб "България" той сподели мнението си за хората и футбола в извънредната ситуация в страната.

LAP.bg
94 снимки

Футболът е игра на открито. Би ли описал в един твой ден как компенсираш неговата липса сега?

-Ами между 7 и 8 двегодишният ни син се събужда. Със съпругата ми пием кафе и целия ден прекарваме в игри с него. Съчетавам тренировки вкъщи и при възможност крос. Общо взето денят ни минава доста бързо около детето.

Наричат ви пловдивското "Юве" заради цветовете и дизайна на екипите. И вие като колегите си от "старата госпожа" се съгласихте да си намалите заплатите. Трудно ли дойде това решение?

-Не само във футбола, а във всяка сфера в бъдеще ще трябва да се правят компромиси. На никого не е приятно, но е неизбежно, в отбора всички момчета са разбрани и влязоха в положение на президента г-н Крушарски, който заслужава да усети нашата подкрепа.

Много варианти се обсъждат за завършването на първенството. Какъв бихте избрали, ако зависеше от теб?

-Мисля, че всеки би искал сезонът да се доиграе нормално, но вероятността е минимална. Мисля, че реално има два варианта, по-оптимистичният е да се изиграят двата мача от редовния сезон и полуфиналите за купата. Ако това положение продължи по-дълго, може да се вземе класирането, което е в момента.

Колко време би трябвало на футболистите, за да се рестартира първенството?

- Минимум 14-20 дни за да се предотвратят множество контузии.

В извънредни ситуации човек открива неподозирани способности у себе си. Какво не знаеше за себе си?

- Вярвам, че се познавам доста добре. Приемам нещата доста спокойно, по принцип съм оптимист и смятам, че нещата скоро ще се оправят. Има много по-лоши неща от това да прекараш вкъщи месец или два.

Какво е доброто в злото, което ни сполетя?

- Може би, че хората,които имат по-малко време за семействата си, ще могат да наваксат.

С какво би окуражил сънародниците си футболист №1 на България?

- И след най-голямата буря изгрява слънце. Нека хората да стиснат зъби доколкото е възможно. На всички ни е тежко, на някои естествено е по-тежко, но всички сме заедно в тези трудни времена, скоро всичко ще се нормализира.