Една от водещите пловдивски компании ПИМК е кандидат за проектиране и строителство на пловдивския стадион "Локомотив", съобщава "Марица". Офертите се подават днес до полунощ и ще се отворят утре в 14 часа в Община Пловдив.

Обществената поръчка е с прогнозна стойност 9 999 950 лева без ДДС или близо 12 млн. лева с включен данък. Както е известно, парите за  стадионите  на Ботев и Локомотив са осигурени от правителството по изричното настояване на премиера Бойко Борисов. За Ботев  вече се разглеждат офертите на петима кандидати.

lap.bg
5 снимки

Според изискванията, които администрацията поставя пред бъдещия изпълнител, стадион "Локомотив" трябва  да стане модерно спортно съоръжение  минимум за 14 000 зрители и да отговаря на критериите на УЕФА  за провеждане на международни футболни срещи, а също така  за  концерти на открито и други масови мероприятия.

За изготвяне на идеен проект общината  дава срок до 45 дни, за технически проект -  още 90 дни, а за строително - монтажните работи - 1080 дни. Това означава, че в най-добрия случай ще видим обновения стадион на "Лаута" след три години.  Предполага се, че кандидатите ще предложат по-кратки срокове.

Стадионът  на "Лаута" е строен през 1981 г. , а след срутване   е затворена северната трибуна, която трябва да бъде изградена. Ремонт е предвиден на южната и източната трибуни и  на двете тренировъчни игрища.  Избраната на търга фирма трябва да построи  допълнителни паркинги, включително с места за паркиране на VIP гости,  да построи нова инфраструктура, да обнови обслужващите офиси. "Замразената"  седеметажна сграда на общежитието със столова също трябва да бъде поетапно завършена.

Антон Узунов 
70 снимки

Едно от условията е минимум 70 на сто от седящите места на трибуните да бъдат покрити с плътна козирка, а седалките да са закрепени здраво на конструкцията, устойчиви и направени от незапалим материал. Дори за височината на облегалките е поставено  конкретно изискване - минимум 30 см.

До търга ще бъдат допуснати само опитни строители.  Кандидатите трябва да представят документи, че през трите последни години са реализирали общ оборот за   минимум 12 млн. лева, а за седемте  предходни години  да изпълнявали сходни дейности  за съоръжение с над 1000 места.

Ако изпълнението на обекта се забави, виновната страна  /изпълнителят или общината/ ще плащат неустойки в размер на 0,05 % , начислени върху стойността  на забавеното задължение.  Общият размер на неустойките по договора не може да надвишава 10 процента от цената на обекта.