Управителят на фирма "Рудин", която ще извършва ремонтните дейности на стадион "Локомотив" в Пловдив Живко Желев, изпрати отворено писмо до привържениците на "черно-белите", до спортната общественост в града и до местните медии. В документа той прави подробно описание на това, което е свършено до момента и това, което предстои. Според думите на бизнесмена топката е в ръцете на общината, която трябва да даде разрешение за строеж и актове по време на строителството. Желев обяснява цялото това забавяне със законовия път, който трябва да се следва стъпка по стъпка.

Публикуваме без редакторска намеса позицията на Живко Желев: 

"До Привържениците на ПФК Локомотив Пловдив и спортната общественост на гр.Пловдив

До Пловдивските медии

В отговор на зададени въпроси от фенове на Локомотив ви информираме, че няма никакво забавяне на подготовката за реконструкция на клубния стадион, но като отговорни изпълнители сме длъжни да извървим предвидения от закона път. Разбираме безпокойството на локомотивската общественост и затова изнасяме цялата информация по реализацията на проекта от подписване на договора досега.

До момента е извършено следното:

На 31.12.2020 г. е подписан договорът на между фирма "Рудин" и Община Пловдив. До този момент нашата компанията няма никакво отношение към проекта и взаимоотношения с общината или футболния клуб "Локомотив".

На 7 януари 2021 г. фирма "Рудин" внася искане до община Плвдив да получи следните документи:

1. Виза за проектиране

2. Актуална кадастрална карта - електронен носител

3. Актуален регулационен план - електронен носител

1. Изходни данни за всички инженерни мрежи (ЕВН- Електроразпределение, ЕВН - топлофикация, ВиК и Ситигаз)

В рамките на едномесечния срок не е получена скица виза за проектиране. Заради забавянето на 5 февруари 2021 г. фирма "Рудин" внася мотивирано предложение, придружено с комбинирана скица виза, изработена от проектантите "Инжпроект" за сметка на "Рудин". За нея е поискано съгласуване по чл.140, ал.1 и ал.2 от ЗУТ.

Междувременно на 22 януари 2021 г. стартира изготвянето на Геоложки доклад, който приключва на 26.02.21 г.

Мотивираното предложение на скицата виза е съгласувано от Община Пловдив на 22.02.2021 г. и получено от фирма "Рудин".

Веднага са стартирани съгласувателни процедури с експлоатационните дружества както следва:

Ситигаз - съгласуване на визата 23.02.2021 г.

ЕВН - Топлофикация - съгласуване на визата 26.02.2021 г.

ВиК - съгласуване на визата 26.02.2021 г.

ЕВН ЕР "Юг" - съгласуване на визата 02.03.2021 г.

Задължителното възлагателно писмо за стартиране на дейности по проектирането, издадено от Общината, е пристигнало във фирмата на 10.03.2021г.. От този момент започват да текат сроковете по изработване на идеен проект и внасянето му за съгласуване и одобрение с крайна дата до 26.04.2021 г.

След внасяне на идейния проект следва издаване на строително разрешение в срок от 14 дни със срок на обжалване още 14 дни.

Срокът за представяне на технически проект е с крайна дата до 8 юни 2021 г., а за извършване на строителството на обекта - до 1080 календарни дни.

Фирмата декларира, че може да започне строително-монтажните работи на обекта в първите дни на месец май, ако има влязло в сила разрешение за строеж и актове по време на строителството обр. 2 и обр. 3 (линия и ниво), издадени от органа по контрол на строителството на Община Пловдив.

Сроковете за СМР по стадиона са предвидени в обявената обществена поръчка и те са съобразени в линейния график, предложен от фирма "Рудин". Фирмата заявява готовност и възможност да съкрати тези срокове при наличието на напълно одобрена техническа документация от страна на Община Пловдив, а именно:

Част Архитектура; Част Конструкции; Част ВиК; Част Ел; ЧастОВИК; ЧастПБЗ; Част ПУСО; с издадени и влезли в сила строителни разрешения за трите трибуни, съобразно строителните стандарти.

Още веднъж уточняваме, че към момента на подписване на договора за рекорнстукция на стадион "Локомотив" не е представян идеен проект, нито необходимите геоложки и други проучвания за терена, каквито внушения се правят в общественото пространство.

Заявяваме, че сме готови да съкратим сроковете в предложения линеен график, ако имаме необходимото съдействие от Община Пловдив за издаване на необходимите и задължителни според ЗУТ документи.

В следващите 3 години ни предстои много важна работа от ваимен интерес и се надяваме на коректност. Изразяваме готовност за открит диалог по темата с реконструкцията на стадион "Локомотив" в името на доброто сътрудничеството и успешното реализиране на проекта.

Живко Желев, управител на "Рудин" ООД

09.04.2021 г.", гласи съобщението.