В рамките на три дни Локомотив Пловдив скри топката последователно на лидера в класирането Лудогорец, който бе подготвил шампанското още за „Лаута“, но избърза с няколко дни, а след това и на втория в класирането Левски, насред „Георги Аспарухов“. Успехът над „сините“ има още по-специално значение за пловдивчани, защото те направиха невероятен обрат от 0:2 до 3:2. Победите на Локомотив не са случайни. Те са в резултат на правилната и последователна работа на старши треньора Илиан Илиев и неговия екип. По всичко изглежда, че в Локомотива има машинист, който си върши до този момент повече от добре работа. Не само това, но Локомотива вече гледа и към европейските клубни турнири, нещо, което бе тера инкогнита за отбора преди пристигането на Илиан Илиев на „Лаута“.

До преди назначението на Илиев за старши треньор на „черно-белите“, отборът се намираше на осма позиция в класирането и бе по-близо до последните два отбора, отколкото до топ 3. В момента, пред Локомотив Пловдив изглежда съвсем реалистично да преследва влизане не само в топ 4 на крайното класиране, а именно да влезе в спор с Берое и Славия за бронзовите медали. Още повече, че програмата на Локомотив изглежда най-лесна с оглед на конкурентите. На „черно-белите“ им предстоят домакинства на Монтана и Черно море, а в последния кръг гостуват на Пирин в Благоевград. Формата и играта на отбора дават надежди на привържениците и са предпоставка Локомотив да преследва до край не само четвъртото, а и третото място.

Илиан Илиев предприе рискован ход, когато пое „черно-белите“ след загуба в дербито от Ботев и след началото на пролетния полусезон, когато не можеше нито да прави селекция, нито да проведе подготовка с тима. Илиев обаче, не се нуждаеше от много време, за да разгърне идеите си в Локомотив Пловдив. Специалистът успя да преобрази „смърфовете“ за кратко време и те заиграха много по-офанзивно и започнаха да бележат. В десетте мача под неговото ръководство, тимът е допуснал две загуби и е постигнал шест победи. Отборът несъмнено израстна и започна да показва характер. Пловдивчани вкарват средно по 1,9 гола на мач. Локомотив възвърна загубеното си самочувствие и постигна знакови победи в пловдивското дерби срещу Ботев, Лудогорец и Левски, които само подсказват по какъв начин Илиев може да развие отбора.

Илиан Илиев е доказал, че е амбициозен треньор и иска да вижда Локомотив Пловдив още по-силен. Със сигурност той има много идеи в запас и може само да си представяме как ще изглежда отборът, след като треньорът успее да направи желаната от него селекция и успее да подготви играчите по начина, по който само той умее. В същото време 47-годишният специалист запазва хладнокръвие и реализъм с изказванията си, че Локомотив не е подготвен да участва в европейските клубни турнири, тъй като няма завършен стил на игра.

С новия машинист, Локомотивът набра бърза скорост и може да прескочи някои етапи от своето развитие, което е опасно и Илиев е наясно с това. На „Лаута“ не трябва да се самозаблуждават, а да бъдат здраво стъпили на земята, защото излитането в облаците след подобни успехи е най-сладкото и логично нещо. Пред Локомотив, Илиан Илиев и неговия щаб, предстои още много работа, за да бъдат тези резултати основата на нещо по-значимо. Отборът трябва да бъде постоянен в изявите си, за да постига константни резултати.

Дори Локомотив Пловдив да не успее да се класира за европейските клубни турнири, отборът показа своя нов облик. Победите е нормално да вдигат летвата на очакванията, но на футболния терен резултатите се постигат с много работа и търпение.

Илиан Илиев взе сладък реванш на „Георги Аспарухов“ за начина, по който се отнесоха с него през пролетта на 2013 година, а Локомотивът си намери машиниста.