Илиан Илиев е новият старши треньор на Локомотив Пловдив. След тригодишна пауза 47-годишният специалист отново се захваща с работа в български отбор. Илиев е професионалист и е напълно нормално да е гладен за работа след близо едногодишната пауза, след като напусна анголския Интерклуб. Той поема по един път изпълнен с големи предизвикателства. В същото време, Илиев е доказва нееднократно, че е от хората способни да извадят горещите кестени, т.е. да преобрази Локомотив Пловдив и да го превърне, от отбор, който в момента се намира по-близо до зоната на изпадащите, в тим, който има амбиции за медалите.

Легендата на Локомотив Пловдив Христо Бонев заяви на пресконференцията при представянето на Илиан Илиев, че той е най-сполучливият избор за треньор. Несъмнен факт, с оглед това, че треньорската рокада се извършва не само по средата на сезона, но и след изиграването на първия пролетен кръг. Малко са треньорите, които са готови да рискуват в подобна ситуация.

Поемането на Локомотив Пловдив в такъв момент е нехарактерно за Илиан Илиев и е голям риск, с оглед на това, че треньорът не е наясно с функционалното състояние на играчите и поема отбора след изиграването на първия пролетен кръг. До края на сезона той ще трябва да работи с вече изградения от Христо Колев състав и няма да може да прави по-сериозни промени. Илиев ще трябва да влиза в движение, защото и програмата на „смърфовете“ е повече от тежка – гостуване на Лудогорец и домакинство на Левски. В същото време, с оглед формата, който придоби А група след изваждането на Литекс, ще позволи на Илиан Илиев да направи достатъчно експерименти до края на сезона, за да разбере в пълна степен силните и слабите страни на отбора и да го подготви максимално добре за следващия сезон, преди който, той ще може да направи нужните корекции, а също така и пълноценна подготовка.

За Илиан Илиев е много важно да получи пълно доверие в Локомотив Пловдив, за да направи необходимите промени и да развие своите виждания за играта и развитието на отбора. Краткият договор до лятото на 2017 година не гарантира голяма стабилност за Илиев, но специално за А група е истинско чудо, ако един треньор успее да се задържи за по-дълъг период от време начело на даден отбор. Илиан Илиев имаше такъв по-дълъг период в Берое, където въпреки сътресенията и проблемите, той успя да постави основите и да изведе старозагорци до триумф за Купата на България през сезон 2010/11. Не трябва да се забравя, че Левски за последно, именно при Илиан Илиев бе замесен директно в борбата за титлата и буквално дишаше във врата на Лудогорец. На „Георги Аспарухов“ обаче, Илиев не получи доверие в най-важните моменти от сезона, а именно на финалната права и логично се стигна до раздяла. И в Берое, и в Левски, Илиев показа, че може да преодолява големите препятствия и да извежда отборите си от трудни ситуации.

Със сигурност очакванията към Илиан Илиев на „Лаута“ са много големи. Локомотив има голяма фенска маса, която иска да види своя любим отбор борещ се за отличията. Илиев е способен да промени облика на „черно-белите“. Това няма как да стане от днес за утре. В Пловдив той получава нов шанс да докаже това, на което е способен. За него ще бъде важно феновете на Локомотив отново да са на трибуните и да бъдат 12-ият играч в състава му. Привържениците ще трябва да дадат кредит на доверие към Илиев в първите мачове и стадионът да е като врящ котел в домакинството срещу Левски. В същото време специалистът ще трябва да отвърне и да даде максимума, за да спечели сърцата им, а той това го може.

На „Лаута“ трябва да бъдат спокойни, защото промените стават с търпение и време, вълшебните лампи и златната рибка са в приказките. На футболния терен резултатите се постигат с много работа и търпение.