След три изиграни кръга в българската А група два отбора заслужават едно голямо БРАВО. Не заради уникална игра или поредица от победи, а за това, че изплуваха от блатото, в което бяха попаднали и отново са фактор в първенството.

Пловдивските Ботев и Локомотив на практика бяха отписани. „Канарчетата“ промениха цялостната си финансова политика, смениха треньора, напуснаха доста играчи, свиха се, но отново вземат точки и са втори в класирането. В Локомотив летните събития бяха сходни. 

„Черно-белите“ останаха без собственик, а феновете поеха контрола над отбора. Неделчо Матушев събра футболисти от тук и там, а Локомотив заигра. Безспорен удар е завръщането на Мартин Камбуров. Освен спортно-технически, този ход има и изключителен PR елемент. 

„Щом Камбуров се връща, значи в Локомотив има бъдеще“, мисъл, която със сигурност ще накара и други бивши играчи на „черно-белите“ да пожелаят връщане на Лаута.

Със сигурност Ботев и Локомотив са светлия лъч в българското футболно първенство. Тотално отписани преди сезона, в момента двата отбора събраха повече точки от тимовете със солидна селекция и финансова стабилност. 

Може с течение на шампионата това да се промени и най-вероятно ще стане, но „смърфове“ и „канарчета“ играят с дух и желание, а не само с финанси.
Нека кажем и по няколко думи за другите отбори. 

Безспорният номер 1 сред разочарованията е Берое. Отбор, който имаше възможност да проведе много по-дълга подготовка от останалите (с участието си във втората седмица), да направи спокойна селекция и да има добра финансова стабилност. Берое обаче крета и от три мача няма победа, а двата бяха в Стара Загора.

За Лудогорец вече говорихме. Шампионите забоксуваха, но взеха бързо решение и направиха треньорска смяна. За момента тя даде лек резултат, но мачът с Марек в никакъв случай не е показателен. В Левски ситуацията е почти същата. Чака се треньорска смяна и тепърва ще разберем евентуалната промяна след нея.

В ЦСКА от към точки са добре. Дори повече от добре на база тежката стартова програма и сглобения на бързо отбор. Криво-ляво футболистите на Стойчо Младенов посъбраха точки, но играта продължава да куца. „Червените“ разчитат на индивидуални проблясъци, а трябва да кажем, че в два поредни кръга Карачанаков е човекът-отбор. 

Лошото е, че на „Българска армия“ от рано започнаха с директивите и лов на вещици. Опасенията преди мача със Славия, заради липсата на телевизионно предаване, не е оправдаха, но интригата бе вкарана. Явно това се очертава стил, който ще следват в ЦСКА и това изхвърляне няма да е последно.

Славия изглежда добре сглобен отбор, но реално с 11 футболисти без много опции за промени. Това в един момент ще натежи. Милен Радуканов обаче трябва да реши проблема с гипса, защото славистите бяха толкова уплашени в началото на мача срещу ЦСКА, че цветът на лицата бе с нюанса на фланелките им.

Новаците са ясни – Марек и Хасково трудно ще тръгнат на борба за нещо повече от място над чертата. Фойерверкът на Хасково срещу Лудогорец за момента не се е покрил със следващи добри резултати. Същото се отнася и за Локомотив София след победата над Литекс. „Оранжевите“ също са в графата на странните тимове. Въпреки мъчния успех вчера срещу Берое отборът на Краси Балъков със сигурност не е в състоянието, което феновете, а и Гриша Ганчев искат. Там също трябва много, ама много работа или пък нови промени. 

Черно море също не впечатлява. „Моряците“ стоят в сянка и представянето им още не се забелязва.

Със сигурност стартът предвещава интересна А група. Да! Нивото на футболът няма да е впечатляващо, но интрига със сигурност ще има.