Апелативната комисия към БФС разгледа жалбата на Локомотив Пловдив по повод наложеното наказание от Дисциплинарната комисия от 37 500 лева, за расистки подвиквания на двубоя с Литекс.

Локомотив пледираше наказанието да бъде изцяло отменено, поради факта, че делегатът не представи никакви доказателства - нито записи от медиите, нито публикации.

Силният човек в Локо Пд Николай Неделчев бе потърсен от Gong.bg, след като той представляваше клуба на заседанието на Апелативната комисия.

"Не сме съгласни с намаляване на санкцията от 37 500 на 19 000 лева, при положение, че очаквахме да бъде изцяло отменено решението на ДК," заяви Неделчев. "Повод за нашите очаквания бе, че ще се вземе предвид, че на случилото се според делегата - подвиквания от един или двама присъствали на стадиона, за което няма свидетели, и делегатът е нарушил правилата на БФС, като не ни е уведомил нито нас като ръководство на полувремето, когато се е случило подвикването, нито е уведомил пресаташето, да уведоми по радиоуредбата феновете, да се държат според правилата. За нас, намалението от 37 500 на 19 000 не е решение, което да ни задоволява. Публиката на Локомотив в последната година няма никакви провинения, което е факт, откакто придоби управлението на отбора."

Ето и какво тревожи Неделчев: "Ние питаме, каква е гаранцията, че всеки делегат, на база на евентуални подсказвания, няма да пише такива неща за всеки един мач. И питаме дали делегатът Лилов не е бил мотивиран да напише в доклада си тази "проява". Според нас това е абсолютен прецедент за рекет в българския футбол. Оттук-нататък във всеки мач може да има провокатори, които да подвикват и да помагат на делегатите да описват деяния на публиката, които не са характерни по българските стадиони. Нашият основен въпрос към Апелативната комисия е, защо не махнаха цялата глоба, запазвайки почти половината сума, не създават ли модел за работа с провокатори на всеки един мач, в който може всеки клуб да бъде глобяван за расистки подмятания."