Локомотив София си уреди да зимува на третото място в А група, след като буквално прегази с 4:0 съименниците си от Пловдив в първия мач от заключителния за календарната година 19-и кръг на родното първенство.

Възпитаниците на Димитър Васев постигнаха своята най-убедителна победа до този момент в шампионата благодарение на головете, които Марко Ранджелович, Даниел Генов и на два пъти Ламжед Шехуди реализираха още до почивката.

Силната игра на софиянци обаче нямаше как да прикрие трагичните действия в отбрана на „смърфовете“, които при по-точни действия можеха да предотвратят всяко едно от попаденията.

Двубоят стартира с минута мълчание в памет на юношата на Локомотив Пловдив Йордан Пенев, който загина на 8 декември при пътен инцидент.

Началото на срещата не беше особено забележително, като се отличи с няколко остри единоборства между играчите на двата отбора. В 11-ата минута столичани първи се отличиха с опасно положение, след като Камен Хаджиев изпревари Александър Витанов при центриране от фаул, но не можа да насочи кълбото в очертанията на вратата. При въпросната ситуация Траян Траянов от „червено-черните“ падна лошо на китката си в борбата за позиция и бе откаран с линейката извън стадиона.

Софиянци поведоха в резултата десетина минути след инцидента и нов пряк свободен удар. Топката бе заложена отляво по атаката, на метър пред ъгъла на пеналта, а Владислав Романов центрира ниско към далечната греда, където Марко Ранджелович се хвърли и с шпагат бутна кълбото в мрежата. Повторенията показаха, че бранителят се е намирал в много тънка засада при паса, но това убягна на съдиите и голът беше признат.

В 29-ата минута Локомотив София нанесе втори тежък шамар на своя домакин. Резервата Румен Трифонов наглед центрира безадресно отляво, но Том положи усилия и стигна кълбото по другия фланг. Бразилецът на свой ред завъртя към далечната греда, където Ламжед Шехуди по необясним начин бе оставен да стреля с глава под близката сглобка за 2:0.

Единственият по-сериозен шанс за пловдивчани през първата част се откри пред Мартин Камбуров след глупава грешка на Божидар Митрев в 34-ата минута. Стражът на гостите опита да изчисти напред върната към себе си топка, но я прати право към Камбуров пред дъгата. Последва остър изстрел по тревата, ала той бе в обсега на Митрев, който улови.

Малко по-късно „смърфовете“ поискаха дузпа, след като изстрел на Якимов рикошира в крака на Трифонов, а след това кълбото отскочи и го удари в ръката. Ивайло Стоянов с категорични жестове показа играта да продължи.

Локомотив София не се стресна, а напротив – наниза два гола в края на полувремето. В 41-ата минута жесток гаф на Ангел Грънчов доведе до увеличаването на резултата. Защитникът дълго време следи с поглед и се бори за позиция, за да попречи на Даниел Генов да овладее дълго подаване в пеналта. В крайна сметка нападателят доста лесно се справи със задачата, след което на два пъти завъртя Грънчов, преди да стреля прецизно в долния ляв ъгъл.

Във втората минута на продължението Шехуди предреши всичко след уникално нелепи действия на „бяло-черната отбрана“. Първо лошо излизане на Витанов принуди Грънчов да чисти, но юношата на ЦСКА прати кълбото право в краката на съперник. Топката стигна до Том отдясно, който центрира балонно, а Богомил Дяков опита несериозно да чисти с пета зад гърба си. Кълбото се озова у Шехуди, който от няколко метра нямаше прошка – 4:0.

Петър Пашев опита да промени облика на своя тим с двойна смяна на почивката, като извади Камбуров и Кики, а на тяхно място пусна Емерик де Врийзе и Станислав Маламов. Ходът обаче не донесе кой знае какви позитиви, като в 63-ата минута Романов пропусна идеален шанс да вгорчи живота на домакините още повече. Даниел Генов поде контраатака отляво и копна пред себе си за Румен Трифонов, който се измъкна от Дяков. Бившият играч на ЦСКА веднага центрира остро по тревата, но Романов се размина в опита си засече.

Пловдивчани стигнаха да нещо по-интересно в ответната атака, която се разви отдясно, а Маламов се пребори със съперник в наказателното поле, за да може топката да стигне до Карагерен. Крилото тръгна да заобикаля Митрев и стреля към близкия долен ъгъл, но намери само външната страна на мрежата.

В 73-ата минута Том бе изведен много точно от Романов зад отбраната на противника, но се провали в опита си да завърши атаката с ефектен прехвърлящ удар. В изплънението му липсваше сила и това помогна на Витанов да улови.

До края двубоят очевидно се доиграваше, като и двата тима намалиха оборотите. Успехът увеличи актива на столичните „железничари“ до 32 точки, като единствено Литекс (29 т.) може да ги застигне при победа над Хасково. Заради по-лошите си показатели в преките мачове ловчанлии обаче нямат шанс да изместят „червено-черните“ до края на 2014-а.

Локо Пловдив от своя страна остава 9-и с 20 точки и съвсем скоро може да загуби и теоритичните си шансове за първата шестица.